Egenskaper/Mentalitet:

Silky terrieren er en glad og energisk hund som skal være tøff, nysgjerrig og smart. Den er meget lærevillig og trofast. Gemyttet er kanskje en aning mykere generelt enn hos de fleste andre terriere.

Rasen er en typisk terrier: Ivrig og årvåken, aktiv og sunn. Den er en modig og verdig toy terrier, og uovertruffen som selskapshund. Aggressivitet eller hunder som er skye/nervøse er ikke ønskelig og ifølge rasestandarden diskvalifiserende.

Størrelse/Utseende:

Rasen viser enkelte eksteriøre forskjeller. Rasestandarden sier at: «Silky terrier skal være kompakt, moderat lavstilt med mankehøyde på 23-26 cm, og middels lang med edel bygning (1,2 x høyden). Rasen skal allikevel ha tilstrekkelig masse til å jakte og drepe mus og rotter. Skal ha terrier-egenskaper - ivrig årvåkenhet og sunnhet. Pelsens rette og silkeaktige hår og skill gir et velstelt utseende.

Helse:

Silky terrier er en sunn rase, men noen helseproblemer finnes. Legg-Perthes sykdom fantes det noen tilfeller av tidligere, men er sjelden i dag på grunn av god oppfølging og utelukket de enkelte individer av avl, samt unngått og gjenta lignende kombinasjoner hvor dette dukket opp. Patellaluksasjon (kneleddsfeil) finnes og avlsdyr bør sjekkes før bruk i avl. Det forekommer en viss grad av tannmangel i rasen.

Pelsstell:

Uavhengig av hvorvidt man har en utstillingshund eller en selskapshund krever pelsen stell. Om man venner seg til å gå igjennom pelsen en eller to ganger i uken, blir ikke pelsstellet noe problem. Noe utstyr behøves.

Historikk:

Silky terrieren er et barn av det tyvende århundre, men dens egentlige opprinnelse er holdt skjult. Det sies at en broken coated terrier ble tatt fra Tasmania til England. Underveis ble tispen skylt overbord, men ble reddet. Hun ble senere paret med en dandie dindmont terrier og fikk flere kull. Noen valper ble solgt til en mann som emigrerte til Australia, der han paret dem med Yorkshire terrier, og resultatet ble en silkeaktig pels.

I 1901 ble den første silky terrieren utstilt på Royal Sydney Show og gikk da under betegnelsen "terriere, australsk, soft- eller silky coated". I 1907 ble navnet endret til sydney silky, og på Royal Sydney Show dette året ble det notert 31 påmeldte hunder. Det var da fullt lovlig å pare de ulike rasene australsk terrier, yorkshire terrier og sydney terrier med hverandre. På grunn av dette ble "Dandy IXL" vist som sydney silky, mens hans søster "Dandy Mattie" ble vist som yorkshire terrier.

Moren til begge var en yorkshire terrier som var paret med en sydney silky, og avkommet ble sin tids mest fremgangsrike silky. I dag hadde de blitt betraktet som blandingsrase.

Rasen utviklet seg forskjellig i de forskjellige delstatene og hver delstat hadde sine egne standarder. I Victoria stilte silkyen i to vektklasser, en med maks 3 kg og en annen med en vekt på 3 - 6 kg. Viktoria standarden tillot både hengende og stående ører. Det var tillatt å pare de tre ulike rasene med hverandre helt frem til 1932. I et kull mellom en yorkshire terrier og en australsk terrier ble valpene registrert og vist i tre ulike raser, og ble champion i de ulike rasene.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Lykke til!