Egenskaper/Mentalitet:

Schapendoes er en gjeterhund som ble brukt, og også i dag brukes, for å gjete saueflokker. På grunn av dette er det nødvendig at rasen har stor utholdenhet, og er smidig og rask. Evnen til å hoppe er viktig, så vel som at den skal være intelligent og selvstendig.

I dag brukes rasen hovedsakelig som familiehund. Harmonisk bygget gjeterhund, oppmerksom og modig. Intelligent, vaktsom, glad, livlig, vennlig og temperamentsfull. Rasen er meget lojal og hengiven.

Størrelse/Utseende:

Rasen er lettbygget og langpelset, med mankehøyde på 40-50 cm. Rasen har lette og fjærende bevegelser, og spesielle evner til å hoppe.

En schapendoes har tykk pels med tilstrekkelig underull. Pelsen skal være lang, rundt 7 cm eller lengre på bakparten. Pelsen skal være lett bølgete. Pelshårene vokser meget tett sammen, de er fine og tørre. Rasen skal ha en fyldig hårtopp på hodet, og også mustasje og skjegg.

Pelsstell:

Rasen krever en del pelsstell. Rasen skifter pels flere ganger før den blir voksen. I perioden fra 18 måneder, ved andre pelsskift, begynner den voksne pelsen å komme. Norsk Schapendoesklubb anbefaler en daglig omgang med børste på utvalgte steder - under armene, rundt nakken, på magen og bak ørene i perioden rundt andre pelsskift.

Når hunden får den voksne pelsen vil det klare seg å børste gjennom en gang i uken – eller hver annen uke. Noen kan greie seg med gjennombørsting 1 gang pr. mnd. Se klubbens nettsider for mer informasjon rundt pelsstell.

Historikk:

Schapendoes er en gjeterhund med røtter tilbake til 1800-tallet. På den tiden var det gjeterhunder over hele Nederland der det fantes kveg og saueflokker. Datidens schapendoes var sannsynligvis noe annerledes enn dagens, bl.a. hadde de litt mindre og tynnere pels.

Gjeterne verdsatte rasen for arbeidslyst og for evne til å lære. Arbeidsoppgavene bestod i å samle og hente saueflokken, og å drive og holde styr på den. Schapendoes ble også brukt som vakthund. Som en konsekvens av at sauene forsvant eller at antallet ble redusert fra hedeområdene, ble også antall schapendoes redusert. Rasen var derfor på vei til å dø ut, men takket være kynolog P.M.C. Toepoel har vi det vi i dag kjenner som schapendoes.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Lykke til!