Overordnet mål for rasen:

Det overordnete mål for rasen samojedhund er å opprettholde en sterk, sunn og frisk brukshund i tråd med rasestandarden. Vi ønsker at samojed skal sees på som det naturlige førstevalget for aktive og friluftsglade valpekjøpere.

Egenskaper/Mentalitet:

Vennlig, åpen, oppmerksom, aktiv og utholdende. Aldri redd eller aggressiv. Meget sosial og anvendes ikke som vakthund. Samojeden er polar brukshund og trives med kløv eller foran ski/slede.

Helse:

Samojeden er en sunn rase men har som alle andre noen utfordringer.
Mer om dette kan du finne på hjemmesiden til klubben.

Størrelse/Utseende:

Middels stor, elegant, hvit arktisk spisshund. Dens vesen gir inntrykk av styrke, utholdenhet, sjarme, smidighet, verdighet og selvsikkerhet. Øynenes form og plassering og de opptrukne munnviker gir det typiske uttrykket, det såkalte «samojedsmilet».

Mankehøyde: Hannhunder: 57 cm (+/-3 cm). Tisper: 53 cm (+/-3 cm)

Pelsstell:

Rasen har rikelig, tykk, elastisk og tett polarpels. Dobbelt hårlag: kort, myk og tett underull; lenger, striere og rettere dekkhår. I nakken og på skuldrene danner pelsen en krage rundt hodet, spesielt hos hannhunder. Pelsen er kort og glatt på hodet og benas forsider. Ørenes innsider rikelig behåret, ørenes baksider kort, utstående og glatt. På lårenes baksider dannes tydelige bukser. Beskyttende pels mellom tærne. Rikelig med pels på halen. Tispens pels ofte kortere og strukturen noe mykere enn hos hannhunden. Korrekt pels har alltid en spesiell, naturlig glans. Pelsen børstes og bades ved behov.

Historikk:

Samojedens historie går svært langt tilbake i tid, og det hersker ulike meninger om hva som er den rette historien. Var den en sledehund, en gjeterhund, eller kanskje vokterhund? Naturen selv har skapt de opprinnelige hundene, uansett type, som jeger for dens overlevelse. Den opprinnelige samojeden var også jeger eller jaktkamerat for sine eiere, da folkegruppene i overveiende grad var fangstmenn. Dens naturlige anatomi gjorde de på naturlig vis til trekkhunder, hunder av samojedsk type ble satt til denne bruken av mennesker.

Polarfolket kalte hundene bielkier, som betyr hvit hund hvis avkom blir hvite, og anvendte de altså avhengig av sitt levebrød som trekk, jakt, gjeter og vokterhunder. Det arktiske klimaet gjorde at mennesker og dyr hjalp hverandre å holde varmen, og en eller flere hunder i «sengen» holdt kulden på avstand. Resultatet ble et varmt og nært forhold mellom hund og menneske.

Norsk Polarhundklubb presisere

Raseklubben for samojedhund, Norsk Polarhundklubb, ønsker å påpeke at valpekullene som ligger på kjopehund.no IKKE nødvendigvis oppfyller raseklubbens avlskrav. For å se godkjente kull, se https://www.polarhund.no/raser/samojedhund/valpeliste

Avlskravene er satt svært moderate, da vi ikke ønsker en for stor begrensning i genpoolen (antall dyr som brukes i avl).  Kravene til å få godkjent kull er: ligger her: https://www.polarhund.no/raser/samojedhund/avlsregler-1

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

 

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Lykke til!