Egenskaper/Mentalitet:

Rasen er aktiv og munter, verken feig eller aggressive. Men det vil kreve god sosialisering og
riktig miljøtrening å få en trygg og selvsikker hund. De er svært sosiale, spontane,
kontaktsøkende og atletisk, og de liker å være i bevegelse. Rasen egner seg godt til en aktiv hverdag med lange turer eller diverse hundesporter som f.eks agility.

Størrelse/Utseende:

Liten, elegant, spenstig hund med et energisk temperament. Rasen er kvadratisk bygd med lange ben, tørre muskler og fin benstamme. Ørene er karakteristisk store, høyt ansatt og stående. Rasen skal være 20-28 cm i mankehøyde og veie 1-3 kg. Fargene er svart, brun og blå men tantegninger, og rød i alle nyanser med eller uten svarte/brune hårspisser. De kommer i to hårlagsvarienter, korthåret og langhåret. Langhårete skal ha lange frynser på ørene, halen og bena. De korthårete skal ha tett, glatt pels.

Helse:

Russisk toy er en generelt frisk rase, med en sunn anatomi. Man bør dog være oppmerksom på tannstell. Melketenner som ikke felles ved 6-8 måneders alder må trekkes. Tannstein kan være et problem for enkelte individer av rasen. Som for mange småraser forekommer også patella luksasjon.

Pelsstell:

Bades og børstes ved behov.

Historikk:

Det er vanskelig å fastslå, men man antar at: fra begynnelsen var russisk toy adelens hunder, de ble holdt som selskapshunder for adelsdamene, rottefanger og levende ringeklokker, de var verdt sin vekt i gull. Navnet var toy terrier fra begynnelsen, men nå er det byttet ut til russisk toy. Når den russiske revolusjonen brøt ut i 1905 ble både adelsmennene og hundene henrettet. Det var få igjen etter dette, men den begynte sakte men sikkert og bygges opp igjen, fra begynnelsen fantes det bare korthåret frem til 1958, da den første langhårete dukket opp.

Det har vært flere rasestandarder, men den siste kom 2006. Det er usikkert hvilke type raser det er i denne og om soldater kom med hunder fra utlandet, som har hjulpet å utvikle denne rasen.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i. Raseutvalget for russisk toy finner du her.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Lykke til!