Egenskaper/Mentalitet:

Rasen har et vennlig og fredelig lynne, er barnekjær, meget hengiven, oppmerksom, lærevillig og arbeidsglad. Selvsikker, nervefast og uforferdet. Den reagerer med stor oppmerksomhet overfor omverdenen.

Rottweilerens utseende gir inntrykk av styrke, smidighet og utholdenhet. Et stabilt lynne og høy arbeidsvilje beskriver normalt rottweilerne.

Rottweileren brukes i dag foruten som familiehund også av politi og sivile som tjenestehund, redningshund, trekkhund, vakthund, terapihund, samt til konkurranser som bygger på dens gode arbeidsegenskaper. Rottweileren er også representert på de fleste utstillinger.

Størrelse/Utseende

Middelsstor til stor, tettbygd, verken tung eller lett, ikke høybent eller luftig. Dens velbalanserte, tette og kraftige skikkelse vitner om stor kraft, smidighet og utholdenhet.

Størrelse og vekt: Mankehøyde hannhunder: 61-68 cm. Mankehøyde tisper: 65-63 cm.

Vekt hannhunder: ca. 50 kg. Vekt tisper: ca. 42 kg
 

Pelsstell:

Pelsen er lettstelt og hunden bades ved behov.


 

Historikk:

Romerne holdt molosserne som vakt- og drivehund. Hundene fulgte de romerske legionene over Alpene, og de ble brukt til å beskytte mennesker og å drive kveget. En del av hundene ble igjen på de stedene som romerne dro forbi, og de blandet seg med lokale gjeterhundraser. Rottweileren er en av rasene som har sitt opphav i dette. I det sydlige Tyskland ble byen Rottweil opphavet til navnet på rasen. Rasen ble hovedsakelig brukt som en kvegdriverhund.

Mange slaktere på 1800-tallet hadde rottweilere til å dra vogner og beskytte omsetningen på markedet, den har dermed også blitt kjent som «slakterhund» (metzgerhund von Rottweil). Slakteren la pengene i en pung som hang i halsbåndet til hunden, og der lå de trygt. Fra Tyskland spredte denne brukshunden seg i Europa.

Med fremføringen av jernbanen på 1800-tallet falt behovet for drivhunder for kveg bort, og antallet rottweilere sank kraftig. Mange brukte allikevel rottweilerens beskyttelsesinstinkt til å vokte hus og hjem.

I begynnelsen av det 20. århundre ble rasen «gjenoppdaget» da politi og forsvar søkte hunderaser for tjenestebruk.  Rottweilerens egenskaper som fryktløs, men mentalt stødig, vakthund passet deres behov godt. Rottweileren ble offisielt anerkjent som politihund i 1910.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen. Lykke til!