Egenskaper/Mentalitet:

Avbalansert, kjærlig og meget nysgjerrig. Under bevegelse meget rask og utholdende. Rasen er vennlig og hengiven overfor familien, mistroisk og reservert overfor fremmede. Sjarmerende, verdig og intelligent. Likevektig, glad og livlig.

Denne rasen er aktiv og bør aktiveres mentalt med for eksempel agility, dressur, freestyle, spor, turkamerat og veldig lojal venn, m.m. Dens hendige størrelse gjør det enkelt å ta hunden med seg overalt på reiser, båtturer, hytteturer osv.

Størrelse/Utseende:

Liten 20-23 cm høyde og 2 – 2,5 kg, glatthåret black and tan er den mest vanlige og den originale pels/farge, men kan også være langhåret og i andre farger (f.eks gul, rød, brun og tan) Den har nesten kvadratisk, kompakt kroppsbygning. Til tross for størrelsen er disse hundene meget bevegelige og utholdende. Tydelig kjønnspreg.

Helse:

Patellaluksasjon innen rasen finnes, men omfanget er uvisst, da det ikke finnes gode statistikker på dette. Viktigheten av godt tannstell understrekes, da rasen har tenner som sitter tett og det da gjerne dannes tannsten. Felling av melketenner må følges opp, da disse ikke alltid faller ut og må trekkes. Vær oppmerksom på at rasen har tynne ben, og dermed er utsatt for beinbrudd ved hopp fra høye avsatser.

Pelsstell:

Lettstelt og bades ved behov.

Historikk:

Rasens opprinnelse er fra det tidligere Tsjekkoslovakia. Man vet ikke nøyaktig når rasen oppstod, men det sies at det var før kong Boleslav II (1058–1080), som hadde to eksemplarer av rasen. Den ble også kjent ved andre europeiske kongehus, da de bøhmiske prinsene introduserte dem. På 1800-tallet mistet rasen sin popularitet til fordel for miniatyrpincheren.

På 1980-tallet økte populariteten igjen, og antallet oppdrettere økte. Fremdeles i dag er rasen sjelden utenfor Tsjekkia og Slovakia, men de siste årene har rasen fått flere oppdrettere i Norge, Danmark, Tyskland og Sverige. Dette er en flott familiehund. Som for alle raser er det viktig at man ikke overlater den med barn alene, selv om den er en snill og omsorgsfull rase.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Lykke til!