Egenskaper/Mentalitet:

Podengo portuguese er en glad og sosial familiehund, som elsker sine nærmeste. Den er snill og vennlig, men kan gjerne teste noen grenser med sin selvstendighet.

Rasen lærer relativt fort, dog med individuelle forskjeller. De er svært aktive med fart i beina i sammen med et sterkt jaktinnstinkt derav utmerker de seg i lure coursing. Den kobler like fort av igjen og setter pris på kvalitetstid i sofaen. En podengo har det best sammen med en aktiv familie hvor den får brukt noe av sitt høye energinivå, gjerne i skog og mark.

Podengo portuguese egner seg utmerket til hundesport og blir stadig mer populær i agility pågrunn av sin store fart. Rasen er kjent for å være en stor hund i liten kropp og krever  konsekvente eiere. I Portugal brukes de til selskap, jakt, som rottefangere og som "varsler" på gård på eiendommen, i tillegg til harejakt. Rasen har et sterkt jaktinstinkt. 

Størrelse/Utseende:

Podengo portugués finnes i 3 ulike størrelser: liten, medium og stor, og i alle størrelse variantene finnes i 2 hårlag: glatthår og strihår. 

Størrelse: Liten: 20-30 cm (4-6kg) / Mellomstor: 40-45 cm (16-20kg) / Stor: 55-70 cm (20-30kg)

Hodet er pyramideformet med stående ører og sigdformet hale. I alle varianter er snutelengde kortere enn skallelengde. Begge pelstyper er av middels tykkelse uten underull. 

Farge: Gul og gulrød i alle nyanser fra lys til meget mørk, med eller uten tegninger, eller hvit med tegninger i ovennevnte farger. Hos den lille varianten er følgende farger akseptert, men ikke foretrukket: Sort eller brun, med eller uten hvite tegninger eller hvit med tegninger i disse farger.

Helse:

Podengo portugués har vært og er en relativt frisk rase. Rasen har dermed ingen krav til helseundersøkelser for å avle på rasen. En rekke podengoer har i løpet av de siste årene blitt sjekket for patella luxation, samtidig gjennomført øyelysning. Raseklubben anbefaler at alle hunder som brukes i avl, øyelyses jevnlig. 

Pelsstell:

Krever minimalt med pelsstell

Historikk:

Historien sier at rasens aner går over 5000 år tilbake i tiden. Dette gjør dem til en av de eldste, originale raser av i dag som ikke er forandret type. Podengo portugues er den nasjonale rasen i Portugal. Sammen med andre lignende raser i middelhavslandene, stammer fra den fra det gamle Egypt. Det antas at denne hundetypen kom til Sør-Portugal med nordafrikanske arabere.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interessert i.