Egenskaper/Mentalitet:

Podenco ibicenco er intelligent, aktiv og engasjerende av natur. Med sitt klovnete, vennlige vesen sjarmerer de deg fort. Men de kan også til tider være selvstendige og sta, med en stor evne til «problemløsing». De er hunder som trives best med familien sin og går godt med andre hunder og barn hvis de er vant med det. Det er en lojal og kjærlig hund ovenfor sine eiere og de som de anser som venner. En naturlig reservasjon til fremmende krever god sosialisering som valp.

Selv med mye innkallingstrening anbefales det ikke å slippe en podenco ibicenco løs hvor som helst på grunn av det sterke jaktinstinktet. De store ørene, det gode synet og fysikken gjør dem til svært effektive jegere. 

De er lettlærte, men har ikke noe iboende behov for å være "tjenestevillige". Selvstendigheten de er avlet for innebærer at de ofte gjør det de føler for. De kan hoppe utrolige høyder selv fra stillestående start. De lærer seg fort hvordan dører og tilogmed låser fungerer for å få tak i det de ønsker. Podenco ibicenco kan være en fin førstegangshund for den som setter seg godt inn i rasens behov, funksjon og væremåte.

I Norge er lure coursing den mest populære hundesporten, og eneste bruksprøven for rasen. Dette er en form for simulert harejakt der hundene parvis jager en fiktiv hare på en bane. Rasens spenst, i kombinasjon med smidighet og høy fart er nesten uten sidestykke. 

Størrelse og utseende:

Det mest iøyenfallende på en podenco ibicenco er de store, stående ørene, de ravgule øynene og de fjærende, elegegante bevegelsene. Den er meget slank, men skal ha godt med muskler. Podenco Ibicenco finnes i både glatthåret og strihåret variant. Fargen varierer i forskjellige kombinasjoner mellom rødbrun og hvit. De kan være helhvite til rødbrun med hvite tegninger. 

Mankehøyden på tisper er 60-67 og på hanner 66-72. Vekten er 20-30 kg.

Helse:

Podenco ibicenco har vært og er en relativt frisk rase. De lider sjeldent av arvelig sykdom, men enkelttilfeller av allergi eller epilepsi kan dukke opp. En sjelden gang kan også tilfeller av katarakt (stær) og RD (retinal dysplasi) oppstå. I Norge er det anbefalt av raseklubben å øyenlyse hunder som skal i avl jevnlig. Det er ikke uvanlig at rasen kan bli 13-14 år.

Pelsstell:

Krever lite pelstell

Historie:

Det antas at rasen podenco ibicenco opprinnelig stammer fra den gamle egyptiske jakhunden, også kjent som Tesem. På veggmalerier i eldgamle graver kan man se den påfallende likheten mellom Tesem og dagens podenco ibicenco. Fønikerene brakte disse hundene til øya Eivissa (Ibiza på Katalansk) som grunnla bosetninger der så tidlig som det 8. århundre f.kr.

Rasen har sin utvikling og opprinnelse på øya Eivissa og har tradisjonelt blitt brukt i de katalansk talende områdene i Spania for jakt på kaniner og annet småvilt der de kan jakte i flokker fra 2-15 hunder hovedsaklig bestående av hunner. Der ble de ivrigste og sterkeste jegerene brukt for å jakte mat til bøndene og deres familier.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.