Egenskaper/Mentalitet:

Dette er utpregete selskapshunder, men takket være sin lettlærthet brukes de også til lydighet og agility. Hunden trives svært godt som familiehund, og familien må gjerne være aktiv! Du får her en venn for livet – og rasen lever gjerne 15 år. Disse hundene liker å være med på det som skjer, og er en lettstelt, sjarmerende hund, som med sitt yndige og våkne vesen trives med familiens oppmerksomhet.

Størrelse og utseende:

Rasen er en liten dvergspaniel med normal og harmonisk bygning, og med lang pels. Den har moderat langt snuteparti som er kortere enn skallen. Den skal fremstå livlig og elegant, men likevel robust, med stolt holdning og lette elegante bevegelser. Hunden må ikke virke høystilt. Kroppen er litt lengre enn mankehøyden.

Varianten med hengende ører, phalene:

Høyt ansatte, godt over øyelinjen. Bæres hengende, men likevel meget bevegelige. Dekket med bølgende pels som kan bli svært lang og bidrar til hundens tiltalende utseende.

Varianten med stående ører, papillon:

Høyt ansatte med stor øreåpning. Bæres ut mot siden og skrått oppover slik at de danner en vinkel på ca 45° mot horisontalplanet.

Ørene må under ingen omstendighet peke rett oppover og minne om pomeranianører, som er en alvorlig feil. Innsiden av øret dekket med silkeaktig bølgete pels som rekker noe utenfor ørets kant. Utsiden av øret dekket med lang pels som danner lange hengende frynser som går betydelig utenfor ørekanten. Krysninger mellom variantene resulterer ofte i halvt reiste ører med hengende ørespisser, noe som regnes som en alvorlig feil.

To størrelsesvarianter:

  • Under 2,5 kg for hannhunder og tisper.
  • Fra 2,5 til 4,5 for hannhunder og fra 1,5 til 5 kg for tisper.

Helse:

Papillon/Phalene er en sunn rase uten kjente alvorlige helseplager. Det kan forekomme tilfeller av patellaluksasjon, men klubbens anbefalinger om å avle kun på friske foreldredyr har redusert betraktelig tilfellene av dette. Øyesykdommen PRA (som kan føre til blindhet) har også forekommet tidligere. En nyutviklet DNA-test gjør nå at syke dyr blir oppdaget før de brukes i avl, og tilfeller av PRA er fraværende hos friske avlsdyr. Papillon/Phalene er som sagt en sunn rase som lever gjerne i 15 år eller mer.

Pelsstell:

Rikelig, skinnende, bølgete (ikke krøllet) uten underull. Ikke bløt, men heller spenstige med silkeaktig pelsstruktur. Pelsen ligger flatt til kroppen med forholdsvis fin struktur, meget svakt bølget.

Historikk:

Rasen er en gammel fransk-belgisk rase, kjent fra 1500-tallet, og var populær blant adelen.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Lykke til!