Egenskaper/mentalitet

Parson russell terrieren er en intelligent, aktiv og kvikk hund, bygget for fart og utholdenhet. Rasen er en jaktterrier med evner og bygning for hijakt på rev. Den brukes også som støtende/kortdrivende hund på rådyr og hjort, samt som ettersøkshund. Rasen passer utmerket som familiehund for aktive familier, den er ganske lettlært men trenger mental og fysisk aktivitet og klare regler. Rasen egner seg godt til forskjellige aktiviteter som for eksempel agility og bruksrelaterte øvelser.

Størrelse og utseende

Idealhøyden for rasen er 33 til 36 cm. Hunden skal framstå balansert med beinlengde som står i forhold til kroppen. En smidig og atletisk bygning som egner seg for hijakt. 
Pelsen har flere varianter fra glatthåret, via broken, til strihåret. Felles for dem alle er at pelsen skal være tilliggende og vannavstøtende. De ulike pelstypene krever ulik mengde stell. 
Fargen er hvit og oftest med flekker i tan (rød) og/eller svart.

Helse

Parson Russell terrier er bygget på en sunn og moderat måte og har ikke ekstreme detaljer som kan gi helsemessige problemer.Dette gjenspeiler seg også i forsikringsselskapenes statistikker over sykdommer og dødsårsaker.
Det er tre sykdommer som har vært såpass utbredt at det er blitt utviklet dna-tester for dem. Det er viktig at oppdretter ikke parrer to hunder som begge er bærere av samme sykdom. Alle de tre sykdommene er resesivt nedarvet, og det vil si at hunden blir ikke syk av å være bærer, den må få sykdommen fra begge foreldre.

Pelsstell

Parson Russell terrier forekommer i flere pelsvarianter fra glatthåret til strihåret. Disse er ikke skilt, og det kan forekomme valper med forskjellig pelstype i ett og samme kull.
En glatthåret pels krever ikke noe stell utover normalt renhold av hunden. En strihåret pels må trimmes 2 til 4 ganger i året. Det finnes graderinger av broken (mellomting mellom glatthåret og strihåret) og avhengig av graden vil de kreve mer eller mindre pelstrimming.

Historikk

Sognepresten (Parson) John (Jack) Russell fra Devon i England utviklet denne terrierrasen i perioden 1820 til sin død i 1883. Rasen ble dannet på basis av datidens foxterriere og med innslag av andre terrierraser. Målet var å få fram en god hihund for revejakt. Etter John Russells død fortsatte mange oppdrettere med disse hundene. Det ble flere varianter men felles for alle var at de var hovedsakelig hvite med større eller mindre flekker. Beinlengde, kroppsbygning varierte sterkt og en kortbeint variant ble etter hvert populær. Rasen ble anerkjent av The Kennel Club i 1989, etter at raseentusiaster hadde fått fram en stor nok gruppe hunder som tilsvarte John Russells originale rasestandard. 

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.