Egenskaper / mentalitet

Old english sheepdog, også kalt OES, er opprinnelig en gjeterhund. I dag blir rasen primært brukt som selskaps- og familiehund. Den er svært sosial, kontaktsøkende og overstrømmende vennlig, spesielt overfor barn, som den risikerer å velte av ren glede. En OES har vaktinstinkt og varsler ofte når det kommer besøk.

Den unge hunden er aktiv og arbeidsvillig, den er ivrig og leken og bør kunne dempes. Valpekurs er alltid å anbefale, både for trening og sosialisering. Den voksne hunden er rolig og tilpasser seg stort sett familiens aktivitetsnivå. En OES går sjeldent langt fra sine mennesker, hverken inne eller ute. Den følger deg i helene og ligger gjerne i veien et sentralt sted hvor den kan følge med på familiens aktiviteter.  En old english sheepdog trenger daglig mosjon, gjerne flere lufteturer og 1 times lengre tur. En OES kan fint brukes til agility, lydighet, rallylydighet, bruks og mange liker også å vise dem frem på utstilling. 

Størrelse og utseende:

Det som først og fremst kjennetegner en old english sheepdog er den store flotte pelsen. Den er rikelig med god stri struktur. Ikke rett, med raggete og helt uten krøller. Bakparten kan ha alle nyanser av grått, gråsprengt eller blått. Hodet, hals, front og under magen er hvit med eller uten mørke avtegninger. En strikk eller klype i luggen er viktig for bedre øyekontakt med hunden, denne må settes opp daglig.
 
Hunden er kraftig, kvadratisk og  velbalansert. Sett bakfra har den i skritt  en rullende bjørnelignende gange.  

Skulderhøyden er minimum 56 cm for tisper og 61 cm for hannhunder. Det er ingen øvre skulderhøyde på rasen. Det kan være en liten tispe på 25 kg eller en stor hannhund på 50 kg.

Pelsarbeid

Pelsstellet til en OES krever normalt 2–3 timer med systematisk arbeid en gang i uken. I motsetning til hva man skulle forvente så røyter ikke rasen særlig mye, løs pels fjernes ved den ukentlige børstingen. Børstetrening er svært viktig fra valpen er liten. Den skal lære å roe og kose seg på børstebordet fra tidlig alder. Tren motiverende i korte sekvenser.

Helse

En old english sheepdog er en frisk rase som blir 10-12 år gamle. Som hos andre hunderaser kan det forekomme sykdom. HD og AD er ikke et stort problem på rasen, selv om noen får en HD diagnose så er det de færreste som får plager av det. Det anbefales å røntge hunden når den er mellom 15 og 24 mnd. Det finnes genetiske sykdommer man må ta hensyn til ved avl og som man tester avlsdyrene for før de brukes i avl. Avlshunder skal også øyelyses senest ett år før parring og være fri for entropion, arvelig katarakt og PRA. 

Historikk

Rasen har antagelig sin opprinnelse fra de kontinentale kveg- og gjeterhunder. Spesielt i de sørlige og sørvestlige delene av England ble den brukt som gjeter og vakthund for dyreflokkene. Den hadde i oppgave å drive dyrene til beiter og markeder. Fra slutten av 1800-tallet ble den utelukkende oppdrettet som selskapshund. Den har fortsatt styrken som gjeterhund i behold og vil gjete sin familie

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Lykke til!