Egenskaper/Mentalitet:

Rasen kan være reservert mot fremmede, og trenger mye sosialisering og miljøtrening som valper og unghunder. En mudi har utrolig mange egenskaper som gjør den til en flott, aktiv familiehund og også meget godt egnet til diverse hundesport. Som sportshund er rasen godt egnet pga sin lettlærthet, pågåenhet og smidige og lynraske fysikk. Mudiens egenskaper gjør at den har en stor allsidighet som arbeidende hund og kan brukes innenfor de fleste områder av hundesporten i tillegg til redningshundarbeid.

Den er lettlært, fysisk sterk, rask og smidig, pågående, oppmerksom, har mye lek/kamp. Noen har også noe skarphet og den elsker familien/eieren sin over alt på jord. Disse egenskapene er hovedsakelig positive, men samtidig krever det et minimum av kunnskap og interesse hos eieren, da dette også er egenskaper som kan gjøre ting utfordrende. Rasen har lett for å bjeffe.

Størrelse og utseende:

Mudien er en middelsstor gjeterhund av spisshundtype, den skille seg ut med sin tydelig krøllete/bølgete pels, og våkne og oppvakte uttrykk. Den er som oftest svart, men forekommer også i hvit, gylden, askegrå, brun og merle. Mankehøyde: Hannhunder 41-47 cm (ideal: 43-45 cm). Tispe 38-44 cm (ideal: 40-42 cm).

Pelsstell:

Rasen trenger minimalt med pelsstell, noe mer når den røyter. 

Helse:

Frisk rase, men det kan forekomme tilfeller av HD, allergi, sensitive mager og epilepsi

Historie:

Opprinnelig bruksområde er som gjeterhund på storfe, småfe, og svin, i tillegg noe også som jakthund på villsvin. Rasen varsler også om det kommer fremmede til gårds. Rasen er en kroppsgjeter.

Rasens opprinnelse har man ingen sikre kilder om, men mange sannsynlige antagelser. Når kynologene lagde oversikt over de ungarske rasene fant de en tredje gjeterhund. I følge undersøkelsene fant man denne hunden i et meget stort område i Ungarn, i Transylvania, i Erdelyben og også i området tidligere kalt Sovjetunionen. På grunn av utseende er man sikker på slektskapet med hrvatski ovcar, en kroatisk gjeterhund, og den serbiske gjeterhund typen kalt pulin (må ikke forvekslet med rasen puli). Med andre ord støtter mudiens forekomst oppfattingen om at rasen har eksistert i Ungarn meget lenge. Mer ”offisielt” angis det at rasetypen har vært tilstede siden 17-1800- tallet, og et slektskap med puli og pumi kan fortsatt sees. Innblanding av altdeutscher schäferhund har også blitt diskutert. Rasen ble godkjent av FCI i 1936. 

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Lykke til!