Egenskaper/Mentalitet:

Dette er en sjarmerende, verdig og intelligent hund. Den skal være likevektig, glad og livlig. Disse små hundene har store personligheter, og mops elskes av både gamle og unge. Mopsen er hundeverdenens klovn, noe den trives svært godt med og den soler seg gjerne i alles oppmerksomhet. Rasen er glad i å vise frem sine «triks og klovneegenskaper» – gjerne i bytte mot oppmerksomhet, leke eller en godbit. Den er en gladlynt og trofast kamerat. Mopsen går veldig ofte godt overens med andre hunder, og er kjent som en godlynt og familiekjær rase.

Helse:

Det er som med mange andre raser også noen helseutfordringer forbundet med rasen mops.  Mops er en brachycephal rase, dvs. en rase med kort, bred hodeskalle og snute, og den har hudfolder som må stelles regelmessig. Brachycephale hunderaser kan være utsatt for bl.a. luftveisproblemer (BOAS = «Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome») og øyeproblemer. Raseklubben tar rasens helse på alvor og jobber kontinuerlig med dette. Les mer om rasens helse på raseklubbens nettsider www.norskmopsklubb.no, eller ta kontakt med klubbens valpeformidler.

Størrelse og utseende:

Rasens motto er "multum in parvo", som betyr "mye hund i lite format". Mopsen er utpreget kvadratisk og tettbygd, som en stor hund i lite format. Rasen er kompakt, med gode proporsjoner og velutviklet muskulatur. Mopsen skal aldri virke lavbent eller slank og høybent, men er utpreget kvadratisk og cobby.

Idealvekt; 6,3 –8,1 kg.  Muskuløs. Substans må aldri forveksles med overvekt.

Pelsarbeid:

Rasen har kort, lettstelt pels som bades ved behov.

Historikk:

Opprinnelseslandet til mopsen er Kina, men rasens hjemland er i dag England. Trolig stammer mopsen fra en korthåret miniatyrhund som man kalte Happa-hunden, som eksisterte i Kina allerede på 700-tallet. Fra slutten av 1500-tallet finnes det opplysninger som tyder på at mopsen allerede hadde kommet til Europa. Rasen har så i de senere århundrene blitt utviklet i England.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen. Lykke til!

Rasen omtales i BSI - Breed Specific Instructions regarding exaggerations in pedigree dogs. BSI beskriver risikoområder hos enkelte hunderaser, og er ment som et supplement til rasestandarden. BSI skal bidra til å øke dommerens fokus på eksteriørtrekk som kan true hundenes helse og velferd dersom de blir for ekstreme.