Mittelspitz
FCI-gruppe 5: Spisshunder
- Rasen er en av flere varianter av tysk spitz, som er en svært gammel rase.
- Bruk tid på å finne frem til en erfaren oppdretter.
- Forhør deg om patallastatus (patellaluksasjon er en kneledds feil som kan forekomme innen rasen) på foreldrene, samt om de er øyenlyst.
- Rasen er lærevillig og omgjengelig, og lever gjerne lenge.
- Rasen har et visst vaktinstinkt.
Egenskaper/mentalitet:
Rasen er alltid oppmerksom, livlige og usedvanlig hengiven ovenfor sin familie. Den er svært lærevillig og vil gjerne være med på alt som skjer. Livlig, rask og robust, og egner seg absolutt til agility, lydighet, rally-lydighet og flyball. Spesielt kan det fremheves at rasen tåler all slags vær, er robuste og har en høy levealder.
En fornøyd mittelspitz får lov til å bruke både hodet og kropp hver dag.
Størrelse/Utseende:
Rasen virker tiltrekkende med sin vakre pels, som på grunn av den rikelig underullen står ut fra kroppen. Spesielt påfallende er den kraftige mankelignende kraven rundt halsen og den buskete halen som bæres kjekt over ryggen. Det reveaktige hodet med de kvikke øynene og de spisse, små tettstilte ørene gir rasen deres karakteristiske kjekke uttrykk.
Mankehøyden er 34 cm +/- 4 cm. Det er typisk spitz med stående ører og krøll på halen.
Pels/pelsstell:
Pelsen bør børstes og kammes ukentlig. Rasen kommer i mange fargevarianter, «flerfarget», samt ensfarget.
Helse:
Rasen anses for å være en fysisk og psykisk sunn og frisk rase. Gjennomsnittlig levealder er mellom 10-14 år.
Det har vært tilfeller av HD, Patellaluksasjon og øyesykdommer. De fleste oppdrettere både øyelyser og sjekker patella status på avlsdyr.
Historikk:
Rasen er en av flere varianter av tysk spitz, som stammer fra steinalderen, og er blant de eldste rasene i Europa. De andre variantene er:
- Keeshond (Wolfspitz)
- Grosspitz
- Mittelspitz
- Kleinspitz
- Pomeranian (Zwergspitz)
Mittelspitzen ble opprinnelig brukt som varslere. I dag brukes rasen mest som selskapshund. Første registrerte mittelspitz i Norge var i 1999. Det er i dag ca 840 registrerte mittler i Norge.
Lyst til å vite mer om rasen?
NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.
Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.
Lykke til!