Egenskaper/Mentalitet:

Kroatisk gjeterhund er livlig og avbalansert, og blir knyttet til sin eier. Hunden er verken aggressiv eller nervøs, men interessert i alt som foregår rundt den. Innebygget evne til å arbeide med husdyr. Kroatisk gjeterhund er gløgg, modig, livlig, utholdende, tålmodig  og når den arbeider er den avbalansert. Lett å dressere.

Størrelse og utseende:

Kroatisk gjeterhund er en middels stor hund av spisshund-type, med rustikt utseende, revelignende uttrykk og en spesiell pels og farge. Gir inntrykk av en stolt, smidig, sterk og kompakt hund, uten å være grov. 

Den har rikelig, tett og relativt myk pels. Dobbelt hårlag, der dekkpelsen er bølget eller krøllet, 6-14 cm lang og står ut. Underullen er tett, kompakt og myk. Pelsen skal være sort uten hvite tegninger, rasen kan ha en liten hvit brystflekk (max 5 cm). Underullen er sort - kan under felling bli grålig.

Størrelse: hannhund 45-50 cm, tisper 43-48 cm. 

Historie:

Rasen er trolig utviklet over århundrer fra etterkommere av den såkalte Peleboerhunden (canis familiaris palustris) i områdene i øst Slavonic, som er en del av Kroatia. I følge en teori i et manuskript av biskop Petar Bakic i 1719, som igjen refererer til et enda tidligere manuskript av biskop Petar i 1374, ble hunden brakt dit av innflyttere. Prof. Stjepan Romic startet systematisk avl av kroatisk gjeterhund i 1935. 

Rasen ble først presentert offentlig på den første, statlige utstillingen i Zagreb i oktober 1949. Dr Otto Rohr skrev den første rasestandarden i 1951. Den ble offentliggjort av FCI i januar 1969.

Lyst til å vite mer om rasen?

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Lykke til!