Egenskaper/Mentalitet:

Keeshond er en rase som alltid er oppmerksom, livlig og usedvanlig hengiven overfor sin eier. Den er meget lærevillig og lett og oppdra. Dens mistro overfor fremmede og dens manglende interesse for jakt gjør den til den ideelle vokter av gård og grunn; verken engstelig eller aggressiv. Spesielt kan fremheves at rasen tåler allslags vær, er robust og har en høy levealder.

Størrelse/Utseende:

Fargen på en Keeshond er sølvgrå med sorte hårspisser. Rasen virker tiltrekkende med sin vakre pels som på grunn av den rikelige underullen står ut fra kroppen. Spesielt påfallende er den kraftige kraven rundt halsen og den buskete halen som bæres kjekt over ryggen. Det reveaktige hodet med de kvikke øynene og de spisse, små tettsittende ørene gir rasen dens karakteristiske kjekke uttrykk. På Keeshond er proporsjonene viktig. Forholdet mankehøyde:lengde skal være 1:1. Mankehøyden er 49 + – 6 cm og den har en vekt som passer til størrelsen.

Pelsstell:

Ukentlig børsting må påberegnes. Rasen må børstes noe oftere i forbindelse med røyting.

Historikk:

Historien om Keeshonden er fascinerende. Keeshonden ble av adelen på 1700-tallet ansett for å være en motehund, mens den blant «vanlige» mennesker ble brukt som vakthund. Rundt 1781 brøt det ut borgerkrig-lignende tilstander i Nederland. Partene bestod av Orangeristene (disse fulgte lederen William Oranges politiske budskap) og Patriotene (eller «Keezen» som Orangeristene kalte dem). Lederen for Patriotene het Cornelius de Gyselaar og hadde en hund som sin faste ledsager. Siden ordet «kees» er et kallenavn for Cornelius er det rimelig å anta at vi her finner opphavet til Keesens navn, nemlig keeshond.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i. 

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Lykke til!