Egenskaper/Mentalitet:

Jack russell terrier er en liten, smidig, sterk, aktiv og slank bruksterrier med stor selvtillit, livlige bevegelser og intelligent utrykk. Disse hundene er ofte store personligheter, og er bemerkelsesverdig modige for sin størrelse. De er dugelige hihunder, med forutsetninger for å bli gode selskapshunder dersom de får tilstrekkelig stimuli og mosjon. Aktiviteter som agility, viltspor, kantarellsøk, og lydighet passer rasen fint. På grunn av sin selvstendighet kan den også finne på aktiviteter på egenhånd. Det kan også være lurt og lære den og slappe av. Det er derfor en forutsetning med god kunnskap om hundens iboende egenskaper for å få et harmonisk hundehold.

Størrelse og utseende:

Dette er en sterk, aktiv, smidig bruksterrier med fleksibel kropp av middels lengde. Den beveger seg effektivt og med stor selvsikkerhet.

Idealhøyde: 25-30 cm. Kan være glatthåret, strihåret eller broken. En korrekt og sunn pels er skitt og vannavstøtende.

Fargemessig skal hvit dominere med sorte og/eller tan tegninger. Tan-tegningene kan variere fra helt lyst til mørkt (kastanje). En jack russel terrier kan aldri være black /tan for dette ligger ikke i rasens gener.

Helse:

Jack russell terrier er en generelt frisk rase, uten ekstremiteter eller utbredte sykdommer. Det foreligger lite statistikk for rasens helsestatus tilgjengelig. Svenske statistikker viser at rasen ligger under gjennomsnittet (av alle raser) når det gjelder veterinærbesøk. Skader og ulykker er størst representert i denne, men etterfølges tett av fordøyelsesproblematikk og hudproblemer, kløe, allergi og problemer med immunforsvaret.

Pelsarbeid:

Glatthåret: Røyter noe, krever lite pelsstell, litt børsting for å få bort løse hår.
Broken: Krever litt pelsstell for å holde pelsen skitt og vannavstøtende
Strihåret: Krever en del pelsstell, bør trimmes 3 – 4 ganger i året for og opprettholde en sunn, skitt og vannavstøtende.

Stell av pelsen til rasen avhenger av hvilken pelstype man har. En glatthåret hund har ikke behov for trimming annet enn å gå over med en pimpstein eller gummikarde for å få av det løse håret, mens en broken eller stri jack russell krever en del pelsstell fra tid til annen.

Velger du å ikke trimme en stri eller broken pels, vil det kunne bli til dels mye ekstra hår.
Det og ikke trimme bort død gammel pels vil også kunne hemme utvekst av ny pels og gi en tynnere og mindre varm og isolerende vinterpels. En strihåret jack russell terrier bør trimmes 3 – 4 ganger i året.

En jack russell terrier skal aldri barberes da dette ødelegger pelsen og den mister sin skitt- og vannavstøtende funksjon! 

Historikk:

Jack russell terrier kommer opprinnelig fra England, hvor kirkeverge John Russell l utviklet en type foxterrier som skulle være liten, med stort nok mot til å gå ned i hi og drive ut rovdyr.  I tillegg til å være en dugelig hihund ble rasen også populær hos hestefolket, da den egnet seg til å holde rotter og mus borte fra stallen. I Australia ble rasens tilhengere også betatt av dens vennlige temperament, og oppdaget at disse hundene også egnet seg godt som selskapshunder. Oppdrettere har i flere tiår lagt stor vekt på å anvende sosiale, trygge og modige hunder i sitt avlsarbeid. Jack russell terrieren ble godkjent i FCI i 2002.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Lykke til!