Egenskaper/Mentalitet:

Den irske rød og hvite setter er en utpreget jakthund, og regnes som en meget god stående fuglehund. Den elsker å bli brukt, og er glad i utfordringer. Den irske røde og hvite setteren er modig og temperamentsfull, også energisk og besluttsom, Den er også en meget vennlig og sosial hund. Den er en meget god familiehund som passer inn hos en aktiv familie.

Størrelse/Utseende:

Den irske røde og hvite setter er en noe grovere utgave av sin bror, den irske røde setter.  Der er kraftig og muskuløs og mer atletisk enn elegant med flytende og frie bevegelser og høyt båret hode. Hodet er kraftig med forholdsvis bred skalle og kraftig snuteparti. Ørene skal være ansatt i høyde med øynene langt bak på hodet g bæres tett inntil kinnene.

Kroppen er kraftig med sterk rygg, velvinklede ben med god benstamme. Halen skal bæres i høyde med rygglinjen eller noe lavere.

Karakteristisk for denne rasen er den hvite bunnfargen med klart avgrensede dyp røde flekker (tydelige øyer av farge). Fargen skal være mest mulig levende og varm. Det skal ikke være småprikker i det hvite, bortsett fra litt nederst på bena.

Mankehøyde for hanner er 62-66 cm. Mankehøyde for tisper 57-61 cm.

Pelsstell:

Den irske rød og hvite setter skal ha et hårlag som er langt, silkeaktig og med fint beheng på baksiden av bena og på ørene. Den skal også ha passende beheng på sidene til bryst og hals hvor det dannes frynser. Alt beheng skal være rett og jevnt uten krøller, men lett bølget er tillatt, på resten av kroppen er pelsen kort, flat og uten krøller. Halen skal ha god fane.

Historikk:

De irske setterne stammer fra de såkalte setting spaniels, som for øvrig ligger bak de fleste setter rasene. Disse jakthundene ble meget populære og man avlet først og fremst på jaktegenskaper og fargene betydde mindre. Men på begynnelsen av 1800 tallet ble de hvite og de røde meget populære på Irland. De røde og hvite ble tidligere betraktet som de beste jakthundene og dessuten syntes de bedre på avstand i det rødbrune gresset om høsten.

Den helrøde irsk setteren som mange mener har sitt utspring i selektiv avl fra rød/hvite overtok etter hvert i popularitet med stor suksess, mens den rød/hvite kun ble brukt som jakthunder av lokale bønder og gårdeiere i Irland. Faktisk var det på 1970 tallet så få som 10 rene irsk rød og hvit settere i rasens hjemland Irland, men gjennom en "redningsoperasjon" og ildsjeler er det i dag ca. 3000 rød/hvite på verdensbasis som nedstammer fra disse linjene.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Lykke til!