Egenskaper/Mentalitet:

Hygenhunden er kjent for sin karakteristiske klang i røsten, og hunden bruker røsten på ulike måter for å signalisere til jegeren hvor langt unna den er sitt bytte. Hygenhunden er en dyktig harehund med et vennlig gemytt. Den er lett å lære opp, den begynner tidlig å jage og den har god jaktlyst. Som familiehund er den som regel rolig og fin å ha i hus, og den er grei å trene.

Størrelse/Utseende:

Hygenhunden skal være middels stor og kraftig, men ikke tung. Høyde for hannhunder er 50-58 cm. Tispene skal være 47-55 cm. Ørene skal være hengende og middels lange. Halen når til hasene og bæres noe buet. Pelsen er tett og glatt. Alle fargekombinasjoner er tillatt, men den vanligste er rød bunnfarge med hvite tegn.

Pelsstell:

Minimalt med Pelsstell.

Historikk:

Hygenhunden har fått sitt navn etter prokurator Hans Fredrik Hygen. Fra 1830 og utover bodde han på Ringerike og begynte å avle på lokale støvere som ble brukt til harejakt. Rasen har alltid vært liten, og ved flere anledninger har man krysset inn andre raser for å utvide avslgrunnlaget og sikre friske avlslinjer. De siste årene har antallet nyregistrerte valper av hygenhund hos Norsk Kennel Klub ligget på mellom 30 og 40 i året. Antallet regnes for svært lavt, og det bør økes for å sikre rasen en livskraftig fremtid uten fare for innavlsproblematikk.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Lykke til!