Egenskaper/Mentalitet:

Hovawarten er en mellomstor rase som egner seg både som brukshund og familiehund. Den kan brukes i alle bruksgrener, lydighet, redningshund og IPO.

Rasen er harmonisk, vennlig og selvsikker, med beskyttelsesinstinkt og meget god luktesans. Med sin harmoniske kroppsbygning og store lojalitet overfor familien er rasen en utmerket familie-, vakt-, beskyttelses-, rednings- og sporhund.

Størrelse/Utseende:

Kraftig, middels stor, rektangulær og langhåret brukshund. Kjønnspreget fremgår tydelig av hode- og kroppsform. Mankehøyde: Hannhunder: 63-70 cm. Tisper: 58-65

Pelsstell:

Rasen krever lite pelsstell, og børstes og bades ved behov.

Historikk:

Hovawarten er en svært gammel tysk brukshundrase, som er nevnt i tekster helt tilbake fra det 13. århundre. Navnet stammer fra de gamle, tyske ordene ”hova”, som betyr gård, og ”wart” som betyr vokter. Hunden ble opprinnelig brukt til å vokte hus og gård.

Rasen forsvant imidlertid nesten helt, og først i 1922 begynte entusiaster i Tyskland arbeidet med å gjenskape rasen. I forbindelse med gjenskapingsarbeidet ble det krysset inn schæfer, newfoundlandhund, kuvaz og andre hunderaser. Hovawarten ble offisielt anerkjent som egen rase i 1936. Norsk Hovawart klubb ble stiftet i 1983.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Lykke til!