Egenskaper/Mentalitet:

Gordonsetter er en aktiv hund som trenger mye mosjon for å trives maksimalt. Den er tøff, utholdende og rolig av natur, og regnes som enkel å håndtere. Gordon setter er en typisk jakthund og en ypperlig fuglehund. Den søker gjerne ikke like vidstrakt som de andre setterne, men regnes som dyktig og energisk, og skal være spesielt godt utrustet å for jakte på storfugl i skogen, men også rype i fjellet. Den er dessuten er ypperlig familiehund, spesielt for folk som er glade i å ferdes mye ute i naturen.

Størrelse og utseende:

Dette er en mellomstor hund, som er atletisk og muskuløs. Mankehøyde for hannhunder 66 cm, tisper 62 cm. Vanlig vekt er ca 29,5 for hannhunder og 25,5 kg for tispene. Fargen skal være dyp, skinnende kullsort uten rustfarge, med skinnende kastanjerøde (tan) tegninger. Sorte tegninger på tærne og sort strek under kjeven tillatt.

Pelsarbeid:

Pelsen krever normalt vedlikehold, og børstes jevnlig.

Historikk:

Gordon setter anses å stamme fra de såkalte "setting spaniels", en hundetype som oppsto på de britiske øyer. Settere forekom i ulik farge og type, og etter den første sorteringen i 1870, ble den svarte varianten med brune tegninger kalt "Black & Tan Setter". Den hadde i hovedsak blitt utviklet i første del av 1800-tallet på en eiendom i den sørlige delen av Skottland, som eies av Duke Alexander IV av Gordon. Duke Alexander IV skal visstnok også være en av de ansvarlige bak utformingen rasen, som trolig fikk sin endelige utforming på 1890-tallet. Den første raseklubben ble dannet så tidlig som i 1891, men denne ble avviklet da første verdenskrig brøt ut i 1914. En ny klubb ble deretter etablert i 1927, kalt The British Gordon Setter Club.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Lykke til!