Golden retriever
FCI-gruppe 8: Apporterende hunder
- Dette er en svært vennlig og tillitsfull rase, med god selvtillit.
- En golden retriever har normalt meget god nese, og er veldig samarbeidsvillig. Som de fleste andre retrieverrasene er en golden retriever en god allroundhund, og egner seg godt til de fleste brukshundgener.
- Rasen har medfødt apporteringslyst og høy arbeidskapasitet, og trives i en aktiv hverdag.
- Ulike oppdrettere har ulike avlsmål, så det er viktig å vite hvilke forventninger man har til hunden, når det gjelder valg av oppdretter.
Egenskaper/Mentalitet:
Golden retrievere er en fleksibel rase som ofte blir brukt til apportering, viltspor, lydighet og bruksarbeid, samtidig som den også kan være en utmerket selskapshund i aktive familier. Rasen er intelligent, vennlig, tillitsfull og normalt flink med barn.
Størrelse og utseende:
Hannhunder blir 56-61 cm, mens tispene har en mankehøyde på 51-56 cm. Pelsen er glatt
eller bølget med gode faner. Tett vannavstøtende underpels. Alle nyanser av gylden eller
kremfarget, ikke rød eller mahogni. Noen få hvite hår i brystet tillatt.
Helse:
Golden retriever regnes som en sunn og frisk rase. Det forekommer arvelige sykdommer på rasen, de fleste med lav frekvens. De fleste individer blir ifølge statistikk over 10 år.
Norsk Retrieverklubb har egne krav til avlsdyr. Informasjon om dette finner du på klubbens nettside (link til raseklubbens nettside finner du nedenfor). Foreldredyr skal være røntget på hofter, albuer og øyelyst. For øyesykdommen PRA finnes en DNA-test hvor resultatet registreres hos NKK.
Pelsarbeid:
Relativt enkelt pelsarbeid. Pelsen må børstes gjennom jevnlig. Rasen er kjent for å røyte en del.
Historikk:
Golden retriever kommer fra grensetraktene mellom England og Skottland, og deres opprinnelse kan dateres fra slutten av 1800-tallet. Rasen har blitt til gjennom linjeavl på gule retrievere og tweed-water spaniel. Dette har resultert en rase med stor apporterings- og arbeidslyst, som både er lydhør og intelligent, samtidig svært vennlig.
Lyst til å vite mer om rasen?
NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.
Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.
Lykke til!