Egenskaper/Mentalitet:

Rasen er modig, livlig og tenker fort og er en populær selskapshund. Den trives best når den får leve et aktivt liv med familien og elsker å være med over alt, være seg i skog, mark og på fjell, sommer som vinter. Den liker å være med på sjøen, men ikke alle liker å svømme, kun vasse til knærne i vannet og plaske.  Rasen var som navnet antyder spesialist på revejakt i hi i sin tid. Kan også gjøre ettersøk på skadet vilt og brukes som støtende hund på både småvilt og storvilt. I dag trives den like bra som en ren familiehund.

Rasen er som navnet antyder spesialist på revejakt i hi. Den er Norges mest populære hihund. Jager også grevling, mink og mår i hi. Kan gjøre ettersøk på skadet vilt og brukes som støtende hund på både småvilt og storvilt. Rasen er populær som utstillingshund. Rasen er livlig, uredd og har raske bevegelser.

Størrelse/Utseende:

Rasen er aktiv og livlig med kraftig benstamme og styrke i et lite format. Den er aldri klumpete eller grov, og verken høy- eller lavbent. Lik en velbygget, kortrygget jakthest (hunter) dekker den stående meget mark. Vekt: Hannhunder: 7,5 – 8,5kg, Tisper 7 – 7,5 kg.  

Helse:

Ruhåret fox terrier er en meget sunn og frisk hund. En sjelden gang kan allergi forekomme.

Pelsstell:

Pelsen på rasen må trimmes (nappes) 2-4 ganger i året. Det er en utgift å regne med om man ikke selv klarer å gjøre det. Pelsen må dessuten børstes/gres hver uke. Har man en hund av en trimmerase som man steller forekommer det omtrent ikke håravfall og skitt i huset. Bading gjøres ved behov, men ikke mer enn 1 gang i måneden.

Den er egentlig meget lettstelt, men å gjøre den ruhårete fox terrieren utstillingsklar innebærer en del mer trimming og pelsstell.

Historikk:

Rasen ble avlet frem i England som spesialist på revejakt og skadedyrutryddelse. I begynnelsen ble ikke utseendet vektlagt. De eneste kravene var at størrelsen ikke måtte hindre hunden å gå ned i hiet og at fargen skulle inneholde så mye hvitt at hunden tydelig kunne skilles fra reven.

På midten av 1800-tallet var fox terrieren etablert som rase, men man begynte med tiden å rendyrke to hårlagsvarianter - den glatthårete og den ruhårete. Det deltok glatthårete fox terriere på Englands første hundeutstilling i 1859. Standardene ble ikke vedtatt før 18 år senere med etableringen av ”The Fox Terrier Club of England” i 1876. Standarden er stort sett den samme enda. Første spesialklubb for Ruhåret Fox Terrier i Storbritannia ble dannet i 1913. Norsk Kennel Klub startet i 1902 med separate registre for de to fox terrierer variantene, og fra 1906 stilte disse i hver sin klasse på utstilling.

Fra midten av 1930-tallet og frem til slutten av 1940 var rasens storhetstid. Dessverre fikk den rykte på seg for å ha dårlig gemytt da det ble overprodusert valper uansett gemytt, og populariteten dalte. Den har siden dette ikke vært noen stor rase, men takket være noen iherdige ildsjeler, har det allikevel alltid vært gode hunder å vise til og de har i dag et trivelig gemytt. Har man først eid en ruhåret fox terrier vil man alltid ha den samme rase igjen. Glatthåret og ruhåret Fox Terriere er i dag to totalt forskjellige raser i dag.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Lykke til!