Egenskaper/Mentalitet:

Finsk støver er bygd for å oppfylle de fysiske kravene som stilles til drivende hunder. Den er først og fremst en utpreget jakthund på småvilt som hare og rødrev. Rasen er Ikke tillatt brukt på rådyrjakt som løs på drevet halsende. Den kan også bli en god brukshund for mye annet, for eksempel som ettersøkshund, sporhund eller narkotikahund. Som jakthund er den hurtig, energisk, utholdende og selvstendig. Rasen er også en god og rolig familiehund.

Finsk støver er en rase som trenger mye mosjon og godt med plass for å trives. Den er normalt harmonisk og rolig, og skal ha et jevnt godt gemytt. Det sies også at finsk støver er lett å dressere og liker å få mentale oppgaver å bryne seg på. Rasen passer utmerket i en aktiv familie som liker å tilbringe mye tid ute i skog og mark, og da spesielt som jegere i jaktsesongen.

Størrelse/Utseende:

Finsk støver er rektangulær og massiv, uten å virke tung. Den har et edelt og vel utmeislet hode, men markert nakkeknøl og svakt markert stopp i pannen. Snutepartiet er velutviklet, med sterke kjever. Mørke øyne og hengende ører, som er relativt lange og brede ved basen. Halsen er mellomlang og kraftfull. Dyp brystkasse og en noe opptrukket buklinje. Middels lang, rett og muskuløs rygg, og et velutviklet og kraftig kryss. Muskuløse lemmer med en solid benstamme. Halen er lang og avsmalende mot haletipen. Den bæres normalt i rygghøyde eller noe lavere.

Pelsen er mellomlang, rett, tilliggende og noe grov. Fargen er trefarget sort, rustbrun og hvit. Sort mantel over ryggen. Rustbrune tegninger på hodet, buken, skuldrene, beina og halen. Hvite tegninger på snuten og i pannen, på halsen, i brystet, nederst på beina og på haletippen.

Hannene blir ca. 55-61 cm i skulderhøyde (ideelt 57-59 cm) og veier vanligvis omkring 23-27 kg. Tispene blir ca. 52-58 cm i skulderhøyde (ideelt 54-56 cm) og veier vanligvis 2-3 kg mindre.

Pelsstell:

Pelsen er lettstelt og hunden kan bades ved behov.

Historikk:

Finsk støver er et resultat av kryssavl på 1800-tallet, da det i Finland var en økende interesse for å få fram en egnet støvertype i landet. Det målrettede arbeidet med rasen kom i gang for alvor når den finske kennelklubben ble stiftet i 1889.

I 1893 ble det tatt et initiativ til å skape en homogen rase av typen, som på den tiden var i ferd med å bli ganske populær på grunn av sine utmerkete jaktegenskaper. Den første rasestandarden ble klar i 1932 og stamboka ble stengt i 1948.

I Skandinavia og Finland er finskstøveren en meget populær jakthund, men rasen er ikke særlig kjent utenfor Norden.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Lykke til!