Egenskaper/Mentalitet:

Denne rasen er selvsikker, rolig, avbalansert, og vanskelig å provosere. Den er vaktsom og oppmerksom uten å bråke. Rasen blir ofte sterkt knyttet til sin familie, og kan være noe reservert overfor fremmede - uten å bli aggressiv. Rasen er ikke av de som har mest jaktlyst. Den er meget lettlært, men går fort lei av ensidig trening. Den elsker å være med sin familie på alt. Den krever ikke veldig mengder av fysisk aktivitet, men blir allikevel gjerne med på lange turer.

Størrelse og utseende:

Dette er en harmonisk bygget og middels stor spisshund med forskjellige fargevarianter. Hannhunder har en mankehøyde fra 52-60 cm. Tispeneer  48-56 cm. Alle farger bortsett fra leverbrunt og hvitt er tillatt. Rasen har stående ører, og pelslengden lar kroppens proporsjoner synes. Rasen har middels kraftig benstamme, tykk underull på hele kroppen, og middels lang løstliggende dekkpels. Snuteparti, ører og framsiden av bena er korthåret. Rasen har lang pels på halen, baksiden av forben og bakben.

Pelsarbeid:

Meget lettstelt pels som bades kun ved behov. Rasen feller pels regelmessig, ca. én til to ganger i året.

Historikk:

Rasen ble til så sent som på 1960-tallet i Tyskland. Julian Wipfel ønsket å skape en sunn og funksjonell familiehund, og krysset den gang chowchow og keeshond. Etter noen generasjoner kom det et ønske om å utvide arvematerialet, samt tilføre mer eleganse i kroppsbygningen og bevegelsesmønsteret. Derfor ble Samojed krysset inn i 1973. Først i 1994 ble rasen internasjonalt godkjent av FCI. Rasen ble godkjent i Norge 06.06.2002.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen. Lykke til!