Egenskaper/Mentalitet:

Den egner seg som familiehund så vel som sporhund og til aktiviteter som lydighet, rallylydighet og agility. Eller som en hengiven kompis som er med på alt. De er som regel der det skjer når det skjer. Om det er å ligge under et teppe og kose seg, på fanget eller i solsteiken.

Størrelse/Utseende:

Engelsk toy terrier er en kompakt og elegant miniatyrhund med terrier-temperament og karakteristikk. Hodet er langt og kileformet, snutepartiet avsmalnende uten å bli snipete. Øynene skal være små, mørke og mandelformete. Ørene er karakteristiske, de er stående formet som flammen på et lys, høyt ansatte og spisse i tuppen, hele innsiden vender fremover. Lang og elegant hals, kompakt kropp. Overlinjen skal være lett bueformet fra manken til lenden. Brystkassen skal være dyp og smal. Halen er lavt ansatt.

Fargen er sort og tan: Sort som ibenholt; tanfargen som en ny kastanje, dyp og varm. Fargene skal ikke gå over i hverandre eller blandes, men være skarpt atskilte og danne klare og godt definerte grenser. Mankehøyde 25-30 cm.

Pelsstell:

Pelsen er tilliggende og kort, tykk, tett og skinnende og meget lettstelt.

Rasen har mindre pels vinterstid og er fullpelset på sommeren. De har ikke under-ull og det er derfor nødvendig å kle dem på kalde vinterdager. Dekken er derfor nødvendig på vinterstid samt på sure, regnfulle dager.

Historikk:

Engelsk toy terrier har sin opprinnelse fra England. Den sies å være den eldste miniatyrhund- rasen. Den kan spores så langt tilbake som 1600-tallet og har felles aner med de andre terrier-rasene som hører til den arbeidende terrieren. Den ble tidligere kalt black and tan i opprinnelseslandet og skiftet navn i 1960 til navnet den går under i dag, nemlig engelsk toy terrier (forkortet ETT). Rasen har sin forankring i de sorte rottefangende terrierne av det 19. århundre i England. Den var høyt verdsatt som en følge av sin årvåkenhet og utmerkede jaktlyst. Den blomstret opp og ble meget populær under den industrielle revolusjon i rotteinfiserte byer, på gårder og seilskuter. Den ble også brukt i veddemål blant veddelystne engelskmenn som deltok i såkalte «rottepitts» - en sport som var høyt elsket rundt Manchester-traktene på 1750-tallet. Sporten gikk ut på å slippe ut én og én hund i en bås med høye vegger for så å slippe ut masse rotter. Det var ETT’ene god på, og noen kjente individer innen rasen gjorde seg meget bemerket.

De første registrerte eksemplarene av rasen ble importert til Norge i 2000, og frem til i dag har rasen vokst.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen. Lykke til!