Egenskaper/Mentalitet:

Dvergpinschere er livlige, humørfylte, lettlærte og kreative. De har fortsatt en god del vaktinstinkt i seg, som det er viktig å ikke forsterke. Dvergpinscheren er generelt noe reservert overfor fremmede, men redde eller nervøse skal de ikke være. Når man har en rottejeger i huset er det også viktig å ta sine forholdsregler hvis huset rommer andre smådyr. 

Aktivitetsnivået for rasen er relativt høyt og de trenger både fysisk og mental stimulering for å trives. En dvergpinscher kan trives med veldig mange aktiviteter. Mange eiere driver med agility, lydighet, spor osv. med sine hunder. Kreativitet og vilje til å se hva hunden liker gir mange muligheter til utfoldelse og å ha det morsomt sammen.

En så liten og pen hund som dvergpinscheren har lett for å bli sett på som et leketøy, men det er den ikke. Rasen har like mye behov for å være ”hund” som sine større slektninger.

Størrelse og utseende:

Dvergpinscheren er en liten, kvadratisk hund.  Ideelt sett skal den være 25-30 cm høy ved skuldrene og 4-6 kg. Rasen skal se ut  som en forminsket utgave av den større pinscheren, som den er avlet ned fra. De har ører som enten står rett opp eller henger ned. Det vanligste er at de står.

Pelsarbeid:

Rasen har kort, lettstelt pels som bades ved behov.

Historikk:

Dvergpinscheren er en gammel tysk rase, avlet ned i størrelse fra den opprinnelige tyske pinscheren. I gamle arkiver finner vi rasen omtalt for første gang her i landet da Dronning Maud kom til Norge i 1905 med en dvergpinscher fra England. Rasen var da blitt veldig populær på Kontinentet. Interessen steg særlig etter at den tyske pinscherklubben ble stiftet i 1895, og et organisert arbeid for utvikling av rasen var kommet i gang.

De to første utstilte eksemplarer av rasen i Norge finner vi i 1911, med senere stigende popularitet og antall frem til 1970-80. 

Norsk Dvergpinscherklubb ble stiftet i 1946 og eksisterte som egen raseklubb frem til 1978, da både Dvergpinscherklubben og Norsk Mellompinscher Klubb gikk inn i Norsk Schnauzerklubb. I 2000 gikk dvergpinscherne sammen med pinscher og affenpinscher i en ny raseklubb: Norsk Pinscherklubb. 15. august 2001 ble klubben godkjent som medlemsklubb i NKK.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Lykke til!