Egenskaper/Mentalitet:

Rasen brukes hovedsakelig til fuglejakt, særlig på rapphøns (patrijs = rapphøns) og fasan, men jakter gjerne også kanin. Den er meget lettlært og går sjelden langt fra jegeren under søket. Den brukes også med stort hell som sporhund. Drentse patrijshond er også en meget trivelig familiehund

Størrelse/Utseende:

Drentse patrijshond er en kvadratisk bygget hund med kraftig kropp, men som ikke må virke tung. Noe bred skalle og kraftig snuteparti med brun nesebrusk og brune, stramme lepper. Øynene er ravfarget og plassert bredt fra hverandre. Ørene er høyt ansatt og henger tett inntil kinnene. Halsen skal være kraftig og tørr, og brystkassen dyp og bred sett forfra med godt buede ribben. Sterk rygg og ben med god benstamme. Halen er ganske høyt ansatt og bæres halvt senket, under bevegelse bæres den utstrakt. Under søk beveges halen rasekarakteristisk i en sirkel, spesielt når hunden får teft.

Hunden er hvit med brune flekker, og ørene skal være brune, også pelsen rundt øynene.

Mankehøyde for hanner er 58-63 cm. Mankehøyde for tisper er 55-60 cm.

Pelsstell:

Pelsen er tett og dekker kroppen godt, men den er ikke krøllet. Pelsen skal ikke være lang, men den gir et slikt inntrykk da den er i varierende lengde på kroppen. Det er lengre pels på hals og forbryst, på ørene langt beheng som foretrekkes bølget, likeledes beheng på ørene, baksiden av for- og bakben samt bak på lårene. Halen er godt dekket på all sider av lang pels, som gradvis blir kortere mot spissen.

Pelsen er lettstelt, men må børstes av og til.

Historikk:

Drentchse partrijshond stammer fra Drent-distriktet i Nederland, og er en meget gammel fuglehundrase. Rasen har samme bakgrunn som setter og spaniel, og den er av utseende av spanieltype. På gamle malerier fra Nederland er rasen ofte gjengitt og likheten med dagens hunder er slående. Rasen ble godkjent av den nederlandske kennelklubben i 1943. Rasen er forholdsvis sjelden i Norge.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Lykke til!