Dansk-svensk gårdshund
FCI-gruppe 2: Pinschere, schnauzere, molosser og sennenhunder
- Dette er en oppfinnsom og livlig rase, som krever mental og fysisk stimulering for å trives.
- Grunnet sin selvstendighet og eventyrlyst bør du være selektiv med hvor du har hunden din løs. Det anbefales å trene innkalling fra tidlig alder.
- Glem ikke at en av gårdshundens oppgaver tradisjonelt var å vokte eiendommen. Dette er derfor en rase som lett vil varsle om den oppdager noe den mener at andre på gården burde vite om.
- Til tross for sitt robuste vesen er dette en mild og følsom rase som skal oppdras og trenes med positive treningsmetoder.
Egenskaper/Mentalitet:
Gårdshunden er rask, den har et velutviklet jaktinstinkt og en god nese, og er en eminent rottejeger. Dette er en svært sosial hund, og mange eiere har gjerne derfor flere gårdshunder. Gårdshunden er livlig og fortjener mye oppmerksomhet og engasjement.
Dette er en aktiv hund, som gjerne blir med på lange turer eller trening av lydighet og agility. Hunden er veldig lærenem med potensiale for å bli lydig, og lærer lett forskjellige kunster. Den er spenstig, stødig på beina og svært kjapp.
Dette er en barnekjær hund som kan passe svært godt for en aktiv familie.
Størrelse/utseende:
Rasen er rektangulær i format. Mankehøyde for hannhunder er 34-37 cm (+/- 2 cm). Mankehøyde for tisper er 32-35 cm (+/- 2 cm).
Pelsstell:
Hårlaget er kort og glatt, og rasen krever lite pelsstell.
Historikk:
Inntil for få årtier siden var denne rasen svært vanlig i Danmark og Sverige, især på gårdene. Rasen hadde mange og ulike funksjoner, og holdt blant annet rotter og mus vekk fra fjøs og hus. I tillegg var den en god vakthund, den holdt reven fra hønsegården og var også barnas glade lekekamerat.
Økt industrialisering og færre mindre gårdsbruk medførte at denne lille og hardføre rasen sto i fare for å forsvinne. Et samarbeid mellom den danske og svenske kennelklubben oppstod derfor i 1985 for å prøve å bevare rasen. Dette førte til at rasen fikk sitt eget navn, nemlig dansk-svensk gårdshund.
Lyst til å vite mer om rasen?
NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.
Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.
Lykke til!