Egenskaper/Mentalitet:

En curly coated retriever er aristokraten blant retrieverrasene, og den eldste retrieverrasen. Den er intelligent, balansert og smidig med utholdenhet og styrke. Den har sin bakgrunn som vannapportør og er en allsidig og aktiv brukshund. Den liker å spille på lag med eier og setter pris på en rettferdig og positiv ledelse. Den knytter seg til familien sin og er ofte ikke spesielt interessert i fremmede. En curly elsker å jobbe, er viljesterk, utholdende og robust.  Den har også stor evne til å slappe godt av, om livet ellers byr på nok utfordringer.

Dens bruksområde er primært som apportør på fuglejakt, men den er også godt egnet til annen hundesport og som familiehund. Dette er en sosial og familiekjær hund som trenger å få arbeidsoppgaver og utfordringer. Rasen er relativt fåtallig i Norge.

Størrelse og utseende:

Curlyen er en middels stor hund. Mankehøyde: Hannhunder 67,5 cm / tisper 62,5 cm. Curly coated retriever vekker oppsikt med sitt vakre hode, kraftfulle kropp og den karakteristiske krøllete pelsen.

Pelsstell:

Pelsen er lettstelt og skal ikke børstes eller kammes. Noe klipping kreves før utstilling, eller om pelsen på ørene blir for lang. Halen kan også ha godt av en stuss innimellom.

Helse:

Curly coated retriever regnes som en sunn og frisk rase. Det forekommer arvelige sykdommer på rasen, de fleste med lav frekvens. Norsk Retrieverklubb har egne krav til avlsdyr. Informasjon om dette finner du på klubbens nettside.  

Historie:

Curlyen er en av de eldste retrieverrasene. Man mener at både St. Johnshund og irsk vannspaniel har spilt en rolle i avlsarbeidet. Kobberstikk fra 1810 – 1820 årene viser en hund som umiskjennelig ligner den rasen vi i dag omtaler som curly coated retriever. Slutten av 1800-tallet var curlyens gullalder. Det het seg at en sunn og typisk curly var den beste jaktkamerat: Den var vakker og kunne kombinere fart, mot og intelligens med en god nese og et usedvanlig godt syn. Rasen hadde en enestående evne til å bedømme den skutte fugls nedslagsfelt, og pga. sin gode hukommelse kunne den apportere flere fugler skutt i samme serie.

De første curlyene kom til Norge først i 1973. En liten gruppe entusiastiske oppdrettere har etter hvert etablert en stamme av eksteriørmessig internasjonal høy kvalitet.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Lykke til!