Egenskaper/Mentalitet:

Rasen er meget rasetypisk glad, stabil, meget sosial overfor mennesker og andre hunder, meget tilpasningsdyktig.

Cotons er raske, intelligente, lekne, morsomme, og som alle andre raser som blir børstet regelmesig er disse nokså røytefrie og kan være allergivennlige. 

De er meget hengivne mot sin eier. Rasen beveger seg fritt og flytende uten å være jordvinnende. Coton er en fin familiehund. Den er lettdressert – en av de første agilitychampion i USA av miniatyrhundrase var en coton de tulear.

Rasen brukes som terapihund, da de gjerne er sosiale og rolige,  og har en vekst og størrelse som egner seg bl.a. på gamle- og sykehjem. Coton er en glad og klovnete liten hund.

Størrelse/Utseende:

Liten, langhåret selskapshund med hvit bomullsliknende pels og med uttrykksfulle, intelligente, runde og mørke øyne. Mankehøyde: Hannhunder: 26-28 cm, (+2 / ÷1 cm).  Tisper: 23-25 cm, (+2 / ÷1 cm). Vekt: Hannhunder: 4-6 kg. Tisper: 3,5-5 kg.

Helse:

Coton de tulear er en forholdsvis frisk rase og blir ikke sjelden mer enn 15 år.

De arvelige sykdommer vi vet om, er øyensykdommen PRA  og patellaluksasjon. Oppdrettere som følger raseklubbens regler øyenlyser sine hunder for å være sikre på at hunden ikke har PRA. Ved registrering av valper i Norsk Kennel Klubb, må øyelysingsresultater være kjent på foreldredyr. Rasen har også hatt noen tilfeller av prolaps uten vi kan si at dette er arvelig.

Pelsstell:

En coton skal ha naturlig lang pels og skal ikke klippes.

De må børstes regelmessig litt av hengig av hva slag pels hunden har. Når hunden skifter fra valpepels til voksenpels, er det nødvendig med daglig pelsstell.

Historikk:

Det er mest sannsynlig at coton opprinnelig kom fra Europa, med bichon/malteser som sine forfedre. Det er en fremdeles en viss likhet med raser i bichongruppen. Det sies også at det i tillegg til villhunder av terriertype nok også har vært blandet inn papillon. Fargene som noen coton er født med, tilsier et snev av papillon, og for en del år siden kunne vi se oppstående ører.  Med dette er hund som skal framstå  som hvit. Noe farge på ørene er tillatt.

Gasserne hevder at rasen opprinnelig er deres. Historiene forteller at den første coton ble oppdaget på Madagaskar så tidlig som i det 15. århundre. På den tiden var området i Det indiske hav svært trafikkert av handelsfartøyer fra hele verden. Reiseruten var som regel rundt Kapp det gode håp, videre inn Mosambique-kanalen, deretter ut i Det indiske hav.

”Ladies” som var med som passasjerer på disse turene hadde med små selskapshunder som underholdning. Disse hundene var også med for å holde skipet fritt for rotter og lignende. Man regner med at rasen har oppstått ved at noen smarte hunder har reddet seg i land på Madagaskars kyst etter forlis. Der overlevde de som villhunder. Lokale terriere blandet seg med dem, og til slutt kom det frem en rase, coton slik vi kjenner den i dag.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Lykke til!