Egenskaper/Mentalitet:

Denne rasen skal ha en vennlig innstilling uten spor av nervøsitet eller aggresjon. Collien er en god selskapshund, vennlig, munter og aktiv, og skal være snill mot barn og andre hunder.

Rasen er en gjeterhund, og som gjeterhunder flest er den aktiv, lettlært, og liker å jobbe. Collien har vist gode resultater som brukshund.

Størrelse/Utseende:

Collien fremstår som en hund med stor skjønnhet, og står med uanfektet verdighet, ingen deler er ute av proporsjon med helheten. Dette er en fysisk sterk og aktiv hund, uten klumpethet og uten spor av grovhet.

Mankehøyde for hanner er 56–61 cm. Mankehøyde for tisper er 51–56 cm.

Pelsstell:

Pelsen passer kroppens kontur, og er svært tett. Dekkpelsen er rett og kjennes hard, underpelsen er myk, ullen og tett så den nesten skjuler huden. Manke og beheng er rikelig behåret, ansikt og maske glatt, ørene glatte ytterst, men mer langhåret mot roten, forbena rikelig beheng, bakbena over hasene med rikelig beheng, men glatt fra hasen og ned. Rikelig pels på halen.

Pelsen er ikke vanskelig å stelle, det holder med en grundig gjennombørsting i uken (noe oftere når pelsen felles).

Historikk:

Collien regnes i dag for å være skotsk, men hvor rasen opprinnelig oppsto er ukjent. Rasen ble brukt som gjetere av de store saueflokkene som fulgte med romernes invasjon av de britiske øyene.

Rasen er i dag en populær hund på utstilling her til lands, og har lang tradisjon som utstillingshund - collien ble stilt ut for første gang i 1861 i England. Dronning Victoria var en stor beundrer av rasen, noe som bidro til at de vakre gjeterhundene også ble populære som selskapshund.

Collie korthår og langhår er lik bortsett fra pelslengden. Man tror de har utviklet seg fra hunder romerne hadde med seg og som paret seg med lokale hunder. Den langhårede collien er en noe forfinet utgave av den originale arbeidscollien, den skotske fårehunden som den har blitt avlet ut fra i minst hundre år. Mange kan fremdeles gjøre samme arbeid, om de blir gitt sjansen. Til tross for sin skjønnhet skal collien fremdeles være en brukshund.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasen omtales i BSI - Breed Specific Instructions regarding exaggerations in pedigree dogs. BSI beskriver risikoområder hos enkelte hunderaser, og er ment som et supplement til rasestandarden. BSI skal bidra til å øke dommerens fokus på eksteriørtrekk som kan true hundenes helse og velferd dersom de blir for ekstreme. 

Lykke til!