Egenskaper/Mentalitet

Ceskyterrier en liten, men robust hund. Den er muskuløs og solid bygget. De kan være litt skeptiske og tilbakeholdne mot fremmede og bør sosialiseres mye som valp for å forebygge dette. De er nysgjerrige og elsker å utforske omgivelsene. Som unghund er den nokså aktiv, og som voksen er den rolig og sindig. Ceskyen er ofte meget knyttet til sin eier og går sjelden langt unna på tur. De er også glade i å være ute og går lett lange turer på de korte beina sine. I Tsjekkia brukes de fortsatt som spor- og hihund. De har mer eller mindre blitt en selskapshund, men fordi den har en fantastisk nese er den fin å bruke til sporøvelser og felt søk. De er lettrente og kan være med på både agility, lydighet og rallylydighet. Det at de ofte er meget matglade gjør treningen til en lek. De passer godt som familiehund og er snille med barn.

Størrelse/Utseende

Ceskyterrieren er en liten hund som skal veie mellom 6 og 10 kg. De finnes i alle nyanser av grå, fra platina-lys til mørkegrå. Med lang silkebløt pels på mage, bein og på hodet.

Pelsstell 

De røyter ikke og de skal klippes, ikke trimmes som mange av de andre terrier rasene. Dette gjør at de har en silkebløt pels. Det kreves en del pelsstell da de bør kammes minst et par ganger i uka for å unngå floker. Regelmessig bading med gode pelsprodukter hjelper godt med å holde den i god pels kondisjon.

Helse

Rasen lider ikke av noen kjente sykdommer og lever ofte til de er 12-15 år gamle.

Historie

Dette er en ung rase som oppsto i 1949 da rasens far, Frantisek Horak målrettet krysset en skotsk terrier med en Sealyham terrier i Tsjekkia. Han ønsket en rase som var liten, bevegelig, med enkel pelspleie og som er lettere håndterlig enn de to opprinnelige rasene. Han ville også at hunden skulle være en utmerket jeger med god nese og stor jaktiver. Rasen ble godkjent av FCI i 1963. 

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.