Størrelse og utseende:

Dette er en liten rase, som blir mellom 32-33 cm for hannhunder, og noe mindre for tisper. Vekten skal helst være mellom 5,5-8 kg, men det forekommer også større individer. Vel ansatte ører. Lengden i harmoni med kroppen. Langt, silkeaktig hårlag, fri for krøller. Lett bølget pels er tillatt. Rikelig beheng. Rasen finnes i fargen black og tan, ruby, blenheim og tricolor.

Pelsarbeid:

Relativt lettstelt pels som så børstes gjennom regelmessig. Vær spesielt oppmerksom bak ørene som har mykere pels, og som fort floker seg.

Historikk:

Cavalier king charles spaniel er en liten selskapshund av britisk opprinnelse. Rasen blir ofte omtalt som cavalier på grunn av det lange navnet. Det er funnet hunder med spanielpreg i Europa for over tusen år siden. Et bilde fra 1200-tallet viser et bilde av en dvergspaniel. Allerede på 1830-tallet begynte engelskmenn å krysse inn asiatiske småhunder i king charles spanielen. Først i 1945 ble rasen erklært som renraset i den engelske kennelklubben. Rasen er i dag svært populær, og spredt over hele verden.