Egenskaper/Mentalitet:

Cairn terrieren ble opprinnelig brukt til jakt på bl.a. rev, oter og rotter. Denne jakten var ikke helt ufarlig, men takket være rasens selvtillit, mot og årvåkenhet greide den seg bra. Den strie overpelsen med tykk og god underull ga god beskyttelse mot vær og vind.

Cairn terrieren har i dag fortsatt sitt temperament i behold, og liker å være med på det som skjer. Den har en sterk egenvilje. Dette er en fordel bl.a. i agility og lydighet dersom lynnet håndteres riktig.

Cairn terrieren har mange attraktive egenskaper: sjarmerende karakter, hendig størrelse for den som ønsker seg en liten hund, og den er i tillegg lettstelt, robust og utholdende.

Cairn terrieren er en hengiven hund med et sterkt ønske om å tilfredsstille sin eier. Den anser gjerne seg selv som hjemmet og familiens beskytter, og varsler om farer. Den vil sjelden utfordre til slåsskamp, men den holder på sin rett og kan på ingen måte kalles feig.

Cairn terrieren er intelligent og har lett for å lære, men er også i besittelse av en stor porsjon egenvilje. Dette fører igjen til at den til tider kan utfordre sin eier til rene stahetsdueller før den til slutt lar seg overtale. Den er veldig glad i mennesker og tilpasser seg lett forskjellige omgivelser.

Størrelse og utseende:

Cairn terrieren er en av de eldste terrierrasene, og har et naturlig, robust utseende. Mankehøyden er 28-31 cm, mens vekten er 7.5 kg. Den har stri pels som tåler det meste av vær. Den kan være kremfarget, hvetafarget, rød, grå eller nesten svart. Brindle i disse fargene forekommer også. Det er svært typisk med mørkere farge på ørene og rundt snuten.

Pelsarbeid:

Pelsen er stri, og om den stelles riktig røyter den ikke mye. Hunden bør trimmes 2-4 ganger i året, avhengig av pelskvalitet. Trimmingen innebærer at man napper gammel pels. Klipping anbefales derimot ikke, da dette ødelegger pelsens vannavvisende kvalitet. Utover nappingen er det eneste som trengt av pelsstell å børste igjennom den en gang eller to i uken.

Historikk:

Navnet cairn stammer fra gælisk og betyr en kunstig oppbygd steinrøys (eller steinvarde). Rasens geografiske opprinnelse i Skottland og øygruppa Hebridene.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Lykke til!