Egenskaper/Mentalitet:

Bullmastiffen bjeffer sjelden og den har ikke den drivende hundens jaktinstinkter. Rasen er i dag en god selskapshund. Bullmastiffen har aldri blitt brukt i flokk, den har alltid arbeidet alene sammen med skogvoktere, noe som gjør at den har utviklet en stor grad av selvstendighet. Denne selvstendigheten gjør at hunden besitter en sterk selvtillit. Den er trygg på sin egen dømmekraft. Dette gir bullmastiffen et ømt og kjærlig lynne, samtidig som den skal være psykisk sterk.

Størrelse/Utseende:

Bullmastiffen skal gi inntrykk av stor styrke uten å virke klumpete. Hodet er viktig for helhetsinntrykket. Skallen og nakkens omkrets skal være lik mankehøyden. Nesepartiet skal være kort, snutens lengde skal være 1/3 av hele lengden, fra snutespiss til knollen. Sett forfra skal nesepartiet være bredt. Hunden skal ha en mørk maske som dekker nesepartiet og området rundt øynene. Ørene skal være små og V-formet, de skal ha en mørkere farge enn kroppen. Øynene skal være mørke eller nøttebrune, middels store og plassert lengre fra hverandre enn nesepartiets bredde. Mankehøyde for hannhunder er 63,5 – 68,5 cm. For tisper er mankehøyden 61 – 66 cm. Vekten for hannhunder er 50-59 kg, for tisper er vekten 41 – 50 kg. Pelsen skal være kort og tett. Alle nyanser av rød, fawn (gul) og brindle (tigret) er tillatt.

Pelsstell:

Rasen har en kort tett pels som ikke krever mye pleie. Regelmessig børsting, bad ved behov. Rasen røyter kraftig i perioder. Øyne, ører, hudfolder og slimhinner bør sjekkes daglig.

Historikk:

Bullmastiffen er opprinnelig en engelsk rase. Avlsarbeidet startet systematisk for ca. 150 år siden, og er resultatet av en vellykket krysning mellom den store mastiffen og den lille bulldoggen. Den engelske overklassen var i tidligere tider svært glad i å drive jakt, og de hadde satt ut store mengder vilt i områdene rundt herregårdene sine. Den første krysningen av bullmastiff ble kalt ”Game keepers night dog” (skogvokterens natthund), og ble skogvokterens trofaste følgesvenn. Bullmastiffen hadde alle de kvaliteter skogvokteren var på jakt etter; stor, sterk, smidig, lydløs som en løve og rask nok til å innhente en mann, felle ham og holde ham nede uten å skade. Den hadde liten interesse for vilt, og den brukte utelukkende sin styrke og hurtighet til å innhente og nedlegge krypskytteren. Bullmastiffen i dag er ikke stort annerledes enn datidens skogvokterhund og har fortsatt disse instinktene intakt.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Rasen omtales i BSI - Breed Specific Instructions regarding exaggerations in pedigree dogs. BSI beskriver risikoområder hos enkelte hunderaser, og er ment som et supplement til rasestandarden. BSI skal bidra til å øke dommerens fokus på eksteriørtrekk som kan true hundenes helse og velferd dersom de blir for ekstreme. 

Lykke til!