Border collie
FCI-gruppe 1: Bruks-, hyrde- og gjeterhunder
- Border collien er ikke født lydig, men den har stort potensiale til å bli det. Dette er en intelligent hund - noe som også betyr at den lærer dårlige manerer like hurtig som den lærer de gode.
- Rasen er et arbeidsjern med vilje og evne til å arbeide med dyr. Den er skapt for å kunne gjete flere timer om dagen.
- Border collien har medfødt gjeterinstinkt, og det er viktig at eieren er konsekvent i oppdragelsen for å unngå gjeting av biler, barn og lignende.
- Fysisk trening er ikke nok for rasen, den krever også mye mental stimuli.
- I avlsarbeidet med denne rasen har utseendet ikke vært vektlagt - her har bruksegenskaper vært styrende.
Egenskaper/Mentalitet:
Border collien er en seig, hardtarbeidende og arbeidsvillig gjeterhund. Den er våken, ivrig, lydhør og intelligent, og krever mye mosjon for å trives. Rasen er meget sosial og elsker å ha hele flokken sin i nærheten. Rasen har stor arbeidskapasitet og blir gjerne en svært god familiehund om den får tilstrekkelig utløp for sitt energiske lynne.
Størrelse og utseende:
Border collien er en middels stor hund. Ideell mankehøyde for hannhunder er 53 cm. Tisper kan være litt mindre. Border collien finnes i alle farger og kombinasjoner, men sees oftest i fargene sort/hvit eller tricolor. Ulike pelslengder forekommer også, og hos rasen finnes individer med både kort og middels lang pels. Underullen er myk og tett, og gir god beskyttelse mot været.
Pelsarbeid:
Rasen krever lite pelsarbeid såfremt pelsen er korrekt - da vil møkk skyves av pelsen når den tørker, og hunden bades kun ved behov. Border collien feller pelsen en til to ganger i året. Det er en god idé å børste pelsen daglig, for å redusere røyting.
Historikk:
Denne gjeterhunden ble avlet frem i grensetraktene mellom Skottland og England. Først etter 1900 ble navnet "border collie" brukt. Før dette ble den antagelig kalt “working collie dog", på grunn av sin store arbeidsinnsats. Rasen er verdens mest brukte gjeterhund, og anvendes fremfor alt til gjeting av sau.
Lyst til å vite mer om rasen?
NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.
Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.
Lykke til!