Egenskaper/Mentalitet:

Den gjennomsnittlige bedlington terrier er en stabil, rolig og behersket hund med et balansert gemytt. Mange har den som ”førstehund”, noe som ofte fungerer bra. Det sies at bedlington terrieren skal være såpass ”klok” at mindre feil i oppdragelsen ikke får katastrofale følger. Med noenlunde sunn fornuft i oppdragelsen vokser en bedlington terrier seg til en positiv, åpen og glad familiehund som har mange strenger å spille på.

Rasen kan trenes til det meste, under forutsetning av at man tar hensyn til at den er en myk, følsom og verdig hund som må behandles med respekt. Når vi ser ut i den store verden, er det mange oppgaver den har vist at den kan klare. En bedlington terrier kan i teorien brukes til alt – om man vil.

Størrelse/Utseende:

Bedlington terrier er en elegant og smidig hund, lett rektangulært bygget. Hodet er smalt, dypt og avrundet med en silkefin topp over skallen. Linjen fra nakkeknøl til snutespiss rett og ubrutt. Nesebrusk og øyenfarge er avhengig av fargen forøvrig. Ørene er lavt ansatte, hengende tett inntil kinnene med kort hår og med frynser nederst. Dyp, bred brystkasse, og ryggen er naturlig hvelvet over lendepartiet. Halen er middels lang, elegant buet og må aldri bæres over rygglinjen. Bevegelsene er særpreget: Dansende, lette og fjærende i langsomt tempo, galopp i høyt tempo.

Pelsen på bedlington er særpreget. Den er tett, tykk og linaktig, ikke stri, og står godt ut fra huden. Den har en tydelig tendens til å tvinne seg, spesielt på hode og snuteparti.
Fargen er blå; lever eller sandfarget med eller uten tanfarge.
Mankehøyde er ca. 41 cm.

Pelsstell:

Pelsstellet til en bedlington terrier må aldri forsømmes. Rasen har en tørr pelstype som ikke røyter og mange allergikere tåler rasen godt. Pelsen må klippes, minst hver tredje måned, helst oftere. For å hindre at pelsen tover seg må pelsen børstes grundig med karde 1-2 ganger per uke. Ved behov, og i forbindelse med klipping, må hunden bades. Grunnprinsippet i bedlington terrierens frisyre er at kroppens linjer skal følges i størst mulig grad.

Historikk:

Som de fleste andre terrier rasene stammer også bedlington terrieren fra de britiske øyer. Nærmere bestemt Northumberland. I dette tøffe landskapet fantes det en mengde forskjellige terriertyper. Felles for alle var at de skulle holde skadedyr unna hus og gård, samt kunne brukes i reve- og grevlinghi og til krypskytting. Kullgruvene trakk til seg innflyttende arbeidskraft på slutten av 1700-tallet. De som flyttet til området hadde sine egne hunder: strihårede terrier typer og lurchers (myndekrysninger). Disse innflyttende hundestammene som ble blandet med de lokale hundene var «stamfedre» til de første bedlington terrierene.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Lykke til!