Egenskaper/Mentalitet:

Av gemytt er basenjien uavhengig, intelligent og våken. Den er utpreget hengiven ovenfor familie og venner, men kan opptre reservert mot fremmede. Basenji skal ikke være aggressiv mot mennesker, men den krever å bli behandlet med respekt. Basenjien foretrekker å selv ta kontakt, og dette kan det være greit å ha i bakhodet når du møter en basenji. La hunden selv ta kontakt når den finner at tiden er moden. Basenjien krever en konsekvent hånd da den er svært selvstendig. Det er svært viktig at eieren fra første stund setter grenser for valpen. Omgang med andre hunder er viktig, og like viktig er det at sosialiseringsprosessen med mennesker blir en positiv opplevelse for hunden. Selv om basenjien er en forholdsvis liten hund må den ha tilstrekkelig med mosjon.

Størrelse og utseende:

Basenjiens helhetsinntrykk skal være en lettbygd hund med fin benstamme og et aristokratisk utseende. Idealhøyden for hannhunder er 43 cm og for tisper 40 cm. Pelsen skal være kort og fin. Fargen er rent svart/hvit, rød/hvit, brindle/hvit (tigerstripet), svart/tan/hvit med eller uten tan fargede flekker over øynene (”melon pips”) og tantegning på snuteparti og kinn. Halespiss, poter og bryst skal være hvitt.

Pelsarbeid:

Pelsen er kort og krever lite stell.

Historikk:

Basenji omtales ofte som verdens eldste hunderase. Det er funnet avbildninger allerede fra pyramidetiden av små spisshunder med en bjelle rundt halsen - bruken av bjeller er trolig en årsak av at disse hundene ikke bjeffer. Basenjien er den eneste afrikanske spisshunden som er godkjent av FCI, den internasjonale kennelklubben.

Da Egypts gamle sivilisasjon falt, forsvant også mange av sporene etter basenji, men på midten av 1800-tallet begynner oppdagelsesreisende å rapportere om en underlig hunderase med mange navn - kongo-terrier, bongo, nyam-nyam, zandehund, ango-angari og snakkehund. Felles for navnene var at det var rasen basenji som skjulte seg bak. Rasen hadde antakelig fulgt folkeslag nedover Nilen og senere spredt seg til Øst- og Vest-Afrika. Opprinnelig ble hunden brukt til jakt – og det er da også fortsatt dens funksjon i dagens Afrika. Basenjien jager ved hjelp av synet, men den gode luktesansen og hørselen spiller også en viktig rolle.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Lykke til!