Egenskaper/Mentalitet:

Det ble en gang sagt at «Australia rode on the sheep’s back», som en referanse til den australske økonomien som var avhengig av ull-/saueindustrien. Uten den australske kelpien ville ikke Australia blitt så velstående, da denne rasen var en stor del av industrien. Den gjorde en jobb som normalt ville kreve flere menn, og var en utholdende arbeidshund som klarte jobben i de varmeste og tørreste klima.

Rasen har et naturlig instinkt og anlegg for å gjete buskap, sau, rein, fjærfe m.fl både i åpent landskap og i innhegning. Den har en enorm allsidighet som arbeidende hund og kan brukes innenfor de fleste områder av hundesporten og som redningshund. Som konkurransehund har rasen vist framlabbene både innenfor bruks, lydighet og agility.

Størrelse/Utseende:

Helhetsinntrykket skal være en smidig, livlig hund av høy klasse, som viser god muskelkondisjon kombinert med stor smidighet i lemmene og gir inntrykk av utholdenhet. Den skal ikke være spinkel. Standarden for hannhunder er 46-51 cm og for tisper 43-48 cm.

Pelsstell:

Pelsen er vannavstøtende og består av korte dekkhår og underull som ikke krever for mye. Børstes og bades ved behov.

Historikk:

Kelpiens opprinnelse er ikke fullt klarlagt, men man vet med sikkerhet at et par korthårede black & tan-fargede gjeterhunder ble importert til Australia fra Skottland tidlig på 1800-tallet.

En hannhund etter disse to hundene ble så paret med australsk tispe. Parringen resulterte i et kull og en tispe fra dette kullet ble døpt Kelpie, som betyr «vannånd» på gaelisk, og var et vanlig navn på gjeterhundtisper på den tiden.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Lykke til!