Egenskaper/Mentalitet:

Aussien kan være en «krevende» rase og trenger en del oppfølging og oppdragelse for å fungere i samfunnet og trives godt. Den har som oftest gjeterhundens oversikt, og ingenting går den hus forbi. Aussien er allsidig og har som oftest et trivelig gemytt – selvsagt med unntak for denne rasen som for alle andre raser. Man skal være klar over at aussien ofte er i besittelse av et sterkt vokterinstinkt. Dette bør man ta hensyn til under oppvekst og oppdragelse.

Aussien skal ha «gå–på»-mot. Dette er en egenskap som kreves for rasens opprinnelige bruksområde. Den skal ha stor utholdenhet, ha evnen til å samarbeide, og den har ofte mye egen initiativ. Rasen kan være reservert, men den skal aldri være aggressiv, og den skal heller ikke være nervøs.

Det er svært viktig å merke seg at oppdrettere – både i Norden og i USA – i lengre tid har hatt ulike mål med sin avl, hvilket også har ført til at forskjellene mellom linjer kan være store. Forskjellige mål har gitt store variasjoner både i utseende og i hundenes mentalitet.

Størrelse og utseende:

Aussien er en middelstor, fhv kvadratisk bygget hund (høyde mellom 46 og 58 cm, veiledende vekt 15-30 kg). Rasen skal ha middel pels og være av middels «tyngde». Den skal ikke være grov og klumpete, men ei heller for sped. Den skal se ut til å kunne være i stand til å jobbe hele dagen, i all slags vær.

Pelsen har et svært varierende «fargespekter», men grunnfargen er ALLTID svart eller rød/brun. Disse fargene kan bli «melerte», og da har man red – merle og blue – merle. I tillegg kan aussien ha tantegninger. Tantegninger er rødbrune tegninger på føtter, rundt snuten, over øynene, under halen. Den kan også ha hvite tegninger på føtter, under buken, rundt snuteområdet og kragen. Det er verdt å merke seg at det ikke ønskelig, ei heller tillatt i utstillingsringen, med hunder med hvitt på kroppen bak skuldrene, eller på yttersiden av lårene. Hodet skal heller ikke domineres av hvitt, og øynene og ørene skal være omringet av farge.

Øynene er alt fra blå, amber, til mørkebrune. Ingen farge foretrekkes fremfor andre. Aussien fødes med ulike haletyper. Det finnes alt fra helt stump til helt lang. Rasen ble opprinnelig kupert (og blir fortsatt i de land som tillater dette), men de som selv er «naturlige stumper» bærer med seg egenskapen til nedarving av slike stumphaler.

Pelsstell:

En australian sheperd med korrekt pels krever ikke mye pelsstell utover jevnlig børsting, noe oftere i røyteperioder.

Historikk:

Australian shepherd - også kalt aussie - er en rase som opprinnelig ble brukt som gjeter- og vokterhund – og mange blir fortsatt brukt til disse formålene. Dette er en rendyrket amerikansk rase, og har nok ikke noen særlig tilknytning til Australia som navnet skulle tilsi.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Lykke til!