Egenskaper/Mentalitet:

Aktiv, energisk, våken intelligent. Med rett trening og sosialisering blir de en utmerkede kjæledyr og viser stor hengivenhet til sine eiere . Beveger seg med stolt holdning som antyder kraft, smidighet og fart. Rasen egner seg godt til forskjellige typer hundesportaktiviteter, som agility og lure cousing på grunn av sin hurtighet.

Størrelse og utseende:

Amerikansk nakenterrier er en liten til middels stor hund. Den har normalt en mankehøyde mellom 25 og 40 cm og kropp med lengde/høydeforhold på 10:9. Norsk rasestandard er 30 -40 cm. Middels kraftig benstamme, ikke så tung at den virker grov, men ikke så lett at den virker luftig. Glatte muskler. Moderat kraftig, med fast glatt og flat muskulatur. 

Dette er den eneste nakenhundrasen som har recessive arveegenskaper for hårløshet, noe som betyr av avkommet må arve egenskapene for hårløshet fra begge foreldrene for selv å bli hårløse.

Alle hudfarger og kombinasjoner er tillatt hos den hårløse varianten foruten merle eller albino. 

Den behårede varianten kan være hvit, to-farget (bi-color), tre-farget (tricolor), mørk (sable) eller brindlet. I tillegg anerkjennes sort, gyllenbrunt (såkalt tan, i alle nyanser), sjokoladebrun (fra leverfarget til lys sjokoladebrun), blå og lys blåbrun (blue fawn), aprikosfarget (fra orange til blek gulaktig), og lemonfarget (fra fra orange til blekgul). Stri, broken eller lang pels hos den behårede varianten er ikke tillatt. Dette er den eneste nakenhundrasen som har recessive arveegenskaper for hårløshet, noe som betyr av avkommet må arve egenskapene for hårløshet fra begge foreldrene for selv å bli hårløse.

Pelsstell:

Helse:

The American kennel club anbefaler for eksempel at oppdrettere av amerikansk nakenterrier tester avlshunder for hjertesykdommer, patellaluksasjon og Calvé-Legg-Perthes sykdom i tillegg til at hundene får en evaluering av hofter. I Sverige anbefaler raseklubben for Rat og Amerikansk nakenterrier at hunden testes for øyesykdommer som PRA og PLL.

Historie:

Amerikansk nakenterrier stammer fra hunder som de amerikanske immigrantene hadde med seg til USA på slutten av 1800 tallet. Rasen er bygd opp av raser som old english white terrier, manchester terrier og bullterrier. Senere i avl brukte man hunder som fox terrier, toy fox terrier, beagle, whippet og italiensk mynde. Hurtighet og følsom nese var hundens viktigste egenskap og ble prioritert i avl. Fra 1910 økte American rotteterrier i popularitet. Fram til 40 tallet var rasen veldig populær på gårder i USA.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.