Egenskaper/Mentalitet:

American akita er en utmerket jakt- og sporhund. American akita er en sindig, robust og svært modig hund med et selvstendig og stolt vesen. Den skal være vennlig, våken, tillitsfull, verdig, rolig og modig.

Det ligger i rasen å varsle når det kommer fremmede og når noe ekstra skjer. Hunden skal imidlertid ikke fremstå som skarp i sin varsling. Dette er også en føyelig, intelligent, modig og uredd rase, noe som gjør at den kan passe i ulike grener.

Størrelse/Utseende:

Rasen er stor, og kraftig bygget. Den er velbalansert med mye substans og grov benstamme. Rasen har et bredt hode formet som en stump kile, dyp snute, forholdsvis små øyne og stående ører som bæres forover nesten i linje med nakken. Mankehøyde: Hannhunder: 66-71 cm. Tisper: 61-66 cm.

Pelsstell:

Akitaen har myk, tett underpels og to lag stri ytterpels, en kort og en lengre. Den røyter to ganger i året, og da mister den all underull i løpet av kort tid. En metallkam pleier å fange opp dekkhårene. En gummibørste er også fin å bruke for å få vekk «død» pels, og for å øke blodsirkulasjonen.

Det aller beste tipset for å få fart på røytingen når den først har begynt, er å bade hunden 1 gang pr. uke og deretter børste og gre pelsen med en god kam, karde eller børste. Pelsen skal tørkes/børstes slik at dekkhårene står ut fra kroppen.

Historikk:

Akitaen har sin opprinnelse nord i Japan, hvor den ble brukt blant annet til bjørnejakt.

Rasen var også tidligere vakthunder for de kongelige og er fortsatt i dag et symbol på god helse og velstand. I Japan beskrives hundene også som en arbeidende rase, og Akita Inu ble erklært som nasjonalt symbol i landet i 1931.

Historien om hunden Hachiko er blitt en legende verden over. Hachiko var den lojale vennen til professor Eisaburo Uenos i mange år. Hver dag fulgte han sin matfar til toget og hver ettermiddag gikk han tilbake til stasjonen for å møte ham. I mai 1925 døde professoren på universitetet og kom derfor ikke hjem med toget den ettermiddagen. Hachiko ventet tålmodig, og hver dag i 9 år, frem til han selv døde, gikk han trofast til stasjonen og håpet at eieren skulle komme. Dette var så spesielt at hunden er blitt hedret med en statue på togstasjonen.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Lykke til!