Egenskaper/Mentalitet

Rasen er i dag i første rekke en familiehund og utstillingshund. Den er en livsglad, stødig, selvsikker og leken hund og egner seg derfor godt som familiehund, glad i å gå på tur og glad i å være sammen med mennesker.  Den er svært allsidig og kan trenes i de fleste hundesporter selv om det kan kreve litt kreativitet fra eier da den fort går lei av terping.  Tidligere ble rasen brukt som jakthund og selv om dette nok er noe dempet i avl, så har den fortsatt jaktinstinkter i behold. En voksen Airedale har en egen verdighet over seg og det er ikke uten grunn den blir kalt «terriernes konge».  Blir den håndtert riktig får man en meget hengiven og trofast venn.  

Airedaleterrieren en ideell allround-hund, som kombinerer terrierens beste egenskaper med den større hundens kvaliteter. Full av humør og lekelyst hele livet, evig nysgjerrig og frampå – og samtidig robust, selvstendig, uredd og et lojalt familiemedlem. Den har også ubegrensede bruksmuligheter innenfor både jakt og alle typer hundesport.

Størrelse/Utseende:

Airedalen er en høybeint, kvadratisk bygget hund med spenstige bevegelser. Ryggen er rett og brystet har god dybde. Forbena er rette og parallelle mens bakbena er vinklet. Halsen er lang og muskuløs, hodet har flate kinn og nesten usynlig stopp, ørene henger med øvre del ned mot kinnet. Halen bæres opp. Mankehøyden er 58-61cm for hanner og noe mindre for tisper. Airedalen er brun (tan) mens nakke, rygg og oversiden av halen (sadelen) er svart.  

Pelsstell:

Rasen er strihåret. Det vil si at den har en bløt, myk underpels og en stri, ru overpels. En pels av denne typen er veldig værbestandig hvis den er riktig stelt. Pelsen må nappes av (trimmes) regelmessig, helst hver 3-4 måned. Klipper man pelsen mister den sine beskyttende egenskaper. Man kan gå kurs og lære seg å trimme ned pelsen selv eller man kan søke råd hos oppdretter eller raseklubben om hvor man kan få gjort dette.  Mellom hver trimming behøver man bare å børste og gre hunden, og du har en hund som ikke røyter.

Helse:

Det er en sunn og frisk rase uten raserelaterte sykdommer. Den har en ca levealder på 10-13 år men kan fort bli eldre. Som hos de fleste store raser er det noe HD (hofteleddsdysplasi) på rasen. Utover dette kan det være noe hudproblemer, oftest kløe eller våteksem, men dette er ofte satt i sammenheng med hvordan pelsen blir vedlikeholdt.

Historikk:

Rasen oppstod i området rundt elven Aire i Yorkshire i England. Her ble forløperen brukt til jakt på skadedyr som for eksempel vannrotter og oter. I siste halvdel av 1800-årene ble rasen rendyrket og den ble oppført som egen rase i den engelske kennelklubben i 1886. 
Det er en fryktløs og modig hund som blant annet under første verdenskrig ble brukt som tjenestehund både på tysk og engelsk side. 
Første airedalen kom til Norge i 1911 og det første kullet i Norge ble født 1914.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen. Lykke til!