Egenskaper/Mentalitet:

Uforferdet, våken, sta og lojal, meget temperamentsfull. I alle henseende en utmerket familiehund. Den har en indre skjønnhet som treffer hjertet, og den sjarmerer de fleste med sin klovneaktige oppførsel. Har du oppnådd vennskap med en affenpinscher, har du en venn for livet. Affenpinscheren i Norge ses ofte på utstillinger, men den egner seg godt også til lydighet –og agilitytrening, i det den er oppvakt og lærevillig.

Størrelse/Utseende:

Affenpinscheren er en strihåret liten hund med et apelignende uttrykk, derav det tyske navnet "affen" som betyr ape. Affenpinscheren har en kompakt, kvadratisk kropp og et rundt hode med flat snute og runde øyne.  Affenpinscheren skal ha en mankehøyde på mellom 25 og 30 cm. Vekten kan variere, men ligger oftest mellom 3,5 og 6 kg. Pelsen er strihåret.

Pelsstell:

Pelsen skal trimmes/nappes 1-3 ganger i året og den bør gres i alle fall 1 gang i uken slik at den slipper å få knuter i pelsen. Pelsarbeidet er noe din oppdretter hjelper til med, eller de kan henvise deg til andre oppdrettere i nærheten som kan hjelpe til i begynnelsen.

Historikk:

Affenpinscheren er en meget gammel tysk rase. Allerede på 1400-tallet ble den foreviget på malerier av Albrecht Durer og Jan van Eyck.

Opprinnelig ble den brukt til å fange rotter og den var også med på jakt når de jaktet hare og vaktel, hvilket tilsier at den må være nysgjerrig, modig, ivrig og rask. I den tyske stamboken omfattet affenpinscheren i 1870- og 80-årene kort, lang og strihårede dvergpinschere. Først i 1896 ble rasen delt opp i affenpinscher og dvergpinscher. 

I den opprinnelige standarden ble affenpinscheren beskrevet som «ein kleiner Teufel voll Gift und Galle», i betydningen av at den var «en liten djevel full av edder og galle» mot alle dem  som den ikke kjente. Kanskje var det slik en gang, nå er i alle fall hunden betydelig mer sosial, en flink vakthund og en hyggelig selskapshund.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Lykke til!