Spørsmål og svar om krysningsprosjektet for cavalier king charles spaniel
Vi har samlet spørsmål og svar angående Hovedstyrets vedtak om krysningsprosjektet på cavalier her. Har du ytterligere spørsmål, ta kontakt med oss.
Q: Hva var hovedstyrets vedtak angående krysningsprosjektet for cavalier king charles spaniel? A: Hovedstyret ba generalsekretæren (sekretariatet) utforme en endelig prosjektplan for krysningsprosjektet. Tidligere prosjektorganisering med delegasjoner opphører ved dette vedtaket. I praksis betyr dette at sekretariatet skal utarbeide en ny prosjektplan.
Q: Hva er bakgrunnen for krysningsprosjektet? A: NKK står overfor en ekstraordinær situasjon etter Høyesterettsdommen som forbyr avl av rasen. Et vellykket krysningsprosjekt er viktig for NKK som ansvarlig avlsorganisasjon og for fremtidig organisering av tilsvarende prosjekter.
Q: Hva er de juridiske og faglige vurderingene knyttet til prosjektet? A: Advokat Bjørgan fra Lund&Co har foretatt en juridisk vurdering som konkluderer med at styret har et særskilt ansvar og en plikt til at prosjektet gjennomføres i tråd med råd fra norske fagmiljøer, all den tid det foreligger en dom fra Norges Høyesterett som NKK må rette seg etter.
Q: Betyr Hovedstyrets vedtak og juridiske vurdering at alle krysningsprosjekter skal ledes fra sekretariatet? A: Nei. Også i dette prosjektet ble det forsøkt en prosjektorganisering med raseklubben som prosjektleder. I dette tilfellet førte en slik organisering ikke til et omforent prosjekt i tråd med Hovedstyrets intensjon.
Q: Hvem leder krysningsprosjektet på cavalier king charles spaniel nå? A: Det er Hovedstyret som er ansvarlige for prosjektet og har delegert utformingen av prosjektmandatet til generalsekretær. Sekretariatet er i gang med å utforme dette og vil ha dette på plass senest innen utgangen av februar.
Q: Hvordan registreres kullene i krysningsprosjektet i NKK? A: Krysningskullene som deltar i krysningsprosjektet registreres i NKKs nyopprettede sideregister (ANO) i henhold til FCIs registreringsregler.
Q: Har NKK søkt rasens hjemland om godkjenning av krysningsprosjektet på cavalier king charles spaniel? A: Ja. NKK har hatt dialog med The Kennel Club og fått krysningsprosjektet godkjent.
Q: Hvorfor ble prosjektet endret? A: Den opprinnelige prosjektgruppen, bestående av representanter fra Norsk Cavalierklubb og NKKs sekretariat klarte ikke å enes om en prosjektplan som Sunnhetsutvalget kunne godkjenne og prosjektarbeidet stoppet derfor opp.
Q: Jeg har allerede krysningskull med cavalier som var godkjent, hva vil skje med kullene? A: Kull som er avlet i henhold til de enhver tid gjeldende krav* er fortsatt med i krysningsprosjektet og vil registreres i NKKs sideregister (ANO).
Q: Er det lov å avle krysninger av cavalier? A: Høyesterett har uttalt at et krysningsprosjekt ikke nødvendig vis er i strid med dommen. Krysningsprosjektet må vise at avlsarbeidet gir en forbedring i rasens helse innen rimelig tid. Skal valpene registreres i NKK, må avlen følge de kriteriene* som er satt i NKKs krysningsprosjekt.
Q: Når kommer endelig prosjektplan? A: Sekretariatet er i gang med å utforme en ny prosjektplan og vil ha dette på plass senest innen utgangen av februar.
Q: Kan jeg avle på min cavalier king charles spaniel før endelig prosjektplan er vedtatt? A: Ja så lenge hundene og parringen følger de til enhver tid gjeldende kriteriene* som er satt. I en overgangsperiode oppfordres oppdrettere som planlegger parringer å ta kontakt med NKK på avlsprogram@nkk.no
Q: Må jeg være medlem av Norsk Cavalierklubb for å være med i krysningsprosjektet? A: Nei, men er du medlem i en NKK tilsluttet klubb, vil NKK støtte en del av helseundersøkelsene økonomisk og du får rabatterte priser på NKKs tjenester.
Q: Må parringen godkjennes før parringen finner sted? A: Nei du trenger ikke å få godkjent parringen. Kravet er at hundene tilfredsstiller helsekravene* og at innkrysningsrasen er en godkjent rase.
Q: Hvilke helsekrav gjelder for hunder som skal delta i prosjektet? A: NKK sekretariatet er i gang med å utarbeide de endelige kravene til deltakelse i krysningsprosjektet. For informasjon om de gjeldende helsekravene*, ta kontakt med NKK på avlsprogram@nkk.no
Q: Hvilke raser er godkjente som innkrysningsraser? A: Godkjente innkrysningsraser per 10.12.2024 inkluderer kleinspitz, miniature american shepherd, dansk svensk gårdshund, cocker spaniel, lhasa apso, og tibetansk spaniel.
Q: Hva er bakgrunnen for godkjenningen av innkrysningsraser? A: I starten av prosjektsamarbeidet mellom Norsk Cavalierklubb og NKK, ble oppdretterne forespurt om hvilke raser de ønsket inkludert i prosjektet. Prosjektgruppen vurderte grundig ca. 30 ulike raser basert på helsestatus, gemytt og eksteriør. Det ble benyttet data fra NKKs DogWeb, Agria og annen tilgjengelig informasjon. I tillegg ble de respektive raseklubbene forespurt om de ønsket at sine raser skulle kunne benyttes i prosjektet. Det ble igjen 6 raser. Prosjektet legger opp til at raser skal kunne inkluderes og fjernes fra prosjektet basert på vurderinger underveis.
Q: Jeg har et ønske om å benytte en annen innkrysningsrase enn det som er godkjent, kan jeg søke om å få denne godkjent? A: Ja. Send en henvendelse til avlsprogram@nkk.no med en begrunnelse for hvorfor rasen ønskes inkludert. NKK vil vurdere rasens egnethet basert på helsestatus og gemytt. Innkrysningsrasens klubb vil bli forespurt.
Q: Jeg ønsker å kjøpe en valp fra det svenske krysningsprosjektet for cavalier. Vil denne kunne registreres i NKK og kan den benyttes i det norske prosjektet? A: Det svenske krysningsprosjektet er også godkjent av The Kennel Club. Det svenske prosjektet er satt opp på en annen måte, men vi ser at det er positivt for krysningsprosjektet å inkludere de svenske hundene. Det vil si at hunden vil omregistreres til NKKs sideregister (ANO) og således kunne inngå i det norske innkrysningsprosjektet.
*For gjeldene krav til deltakelse i krysningsprosjektet, ta kontakt med avlsprogram@nkk.no