Nordisk mesterskap for brukshunder i Finland 2014

Nordisk mesterskap for brukshunder ble i år arrangert i Jamijarvi 19. til 21. september. For alle aktive innen brukshundprøveprogrammene var dette fjorårets høydepunkt!

 

Tekst/foto: Bjørnar Strand

Nordisk mesterskap er noe annerledes enn det vi kjenner fra vanlige brukshundprøver. Mesterskapet består av et eget program innen rundering, spor, rapport og forsvarshund. I tillegg stilles det lag i IPO- programmet. IPO-programmet gjennomføres som en offisiell prøve på to dager, mens det nordiske programmet består av en forenklet variant av lydighetsøvelsene enn det vi er vant til. Lydighet og feltsøk gjennomføres kun en gang i løpet av helgen, og har en lavere verdi. Spesialøvelsene spor og rundering gjennomføres begge dager og har en høyere verdi. Her skal brukshundegenskapene verdsettes på det høyeste. I år stilte Norge med lag i rundering, spor og forsvarshund.

Torsdag var det oppmøte i Jamijarvi for de norske lagene. Fredag ble lagene og utøverne ble innregistrert, det ble tatt veterinærsjekk på hundene og hvert land fikk sin tilmålte tid til trening på banen.

Nordisk mesterskap, brukshund, Finnland 1

Fredag ettermiddag var det offisiell åpning av mesterskapet før vi samlet oss til kamerataften og trekning, før alle trakk seg tilbake til hyttene for å sørge for de aller viktigste denne helgen, nemlig hundene.

Dag 1

Sporlaget hadde en noe trøblete start og slet noe med oppsøkene, mens selve sporene gikk stort sett bra og Monica og Mayra fikk full pott i denne øvelsen. I feltsøk slet mange med å finne apportene som var lagt ut, men det norske laget hang allikevel bra med . Runderingslaget startet med feltsøk i en fin og åpen løype. Her gikk Toril Pedersen og Tin Tin til topps med karakteren 2 x 10. Dagens desidert beste. Med disse resultatene gikk det norske runderingslaget klart i tet etter mesterskapets første dag

Individuelle plasseringer etter dag 1 var: Toril på 1. plass, Hilde og Henning på en delt 3. plass med Renè Bertelsen fra Danmark på 2. plass.

Forsvarshund dag 1: Peder Christiansen var vår eneste deltager i denne disiplinen. Peder startet dagen med beskyttelsesprogrammet, deretter feltsøk og til slutt spor.

Peder hadde en veldig god gjennomføring med 144 poeng og var nest beste ekvipasje på beskyttelsen. På feltsøket fikk de 44 poeng og ble tredje beste ekvipasje. På sporet mistet de dessverre en gjenstand, fikk 56 poeng og havnet litt bak. Etter første var det tett mellom deltagerne og vi øynet fremdeles muligheten til å hevde seg med en god gjennomføring på mesterskapets andre dag.

Lørdag kveld ble avsluttet med en bedre middag og rosende ord og utnevnelser. Kvelden ble allikevel gammel før både deltagere og arrangør trakk seg tilbake for å pleie hunder og seg selv. Noen av havnet likevel rundt bålet i de finske skoger hvor Per Arne i kjent stil dro den ene sanne historien fra virkeligheten etter den andre, og sørget for at humøret ble holdt oppe og at lattermusklene fikk kjørt seg. Her slapp ingen konkurransenerver til!

Dag to

Sporlaget dag 2: For sporlaget startet dagen med lydighet før de gikk til spor. På lydigheten viste de alle veldig bra øvelser og, og alle kom seg godt gjennom lydigheten. På sporene fortsatte vi med litt trøbbel på oppsøkene, men selve sporene gikk fantastisk bra og alle fikk fult hus i selve sporet. 

Nordisk mesterskap, brukshund, Finnland 2

Runderingslaget dag 2: Dagen startet med rundering og skulle avsluttes med lydighet. Først ute i runderingen var Toril og Tin Tin. Skulle de klare å kopiere gårsdagen? Toril gikk til start med veldig mange sommerfugler i magen. Og de var visst veldig urolige. for her gikk de gjennom løpa i sakte marsj. I alle fall den som gikk på midtlinja. Toril var fast bestemt på å fange alle figurantene og sydde veldig tett. Tin Tin gikk på 110% som vanlig og har nok aldri sprunget så mange slag og så ”langt” i en runderingsløype i sitt liv. Og det på sin egen bursdag. Med en margin på 2 sekunder til gode ble siste figurant fanget og en uhyre nervepirrende rundering var i boks. Med trekk for lite avansement på midtlinja og at de sydde vel mye fikk de karakter 9 og 9,5. 

Andre ekvipasje var Hilde Hov med Tindra som gikk en fantastisk rundering. Alle figuranter funnet, fin flyt, flotte salg og bra fremdrift. Dagens beste rundering og belønnet med karakterene 2 x 10. Kjempemoro for Hilde som var debutant på NoM i år.

Siste man ut var Henning med Ace of Spades. Nå visste vi det sto mellom de norske dersom Henning også klarte å gjennomføre i kjent god stil. Skulle vi klare å kle pallen i rødt/hvitt og blått? Henning og Ace knallet til og gikk som de andre norske også en fantastisk rundering, fant alle figurantene og ble belønnet med karakter 2x 9,5. Fantastisk levert av de enkelte, og malabarisk bra av laget som nå så ut til å skulle kle pallen i norske farger 

Forsvarshund dag 2: Peder startet dagen med lydighet. Og han klinte da til og gjennomførte ikke mindre enn dagens beste lydighet med hele 78 poeng av 80 mulige!

Neste og siste utfordring var da runderingen. Vi visste det var tett i blant deltagerne og vi øynet en pallplassering også for Peder. Så her ble det kjempespennende. Med bra gjennomføring fikk de 71,5 poeng og vi mente at dette kunne holde. Her var det bare å vente og se på hvordan det gikk med de andre.

Oppsummering NoM 2014

Når dagene ble oppsummert og listene kom var det mange gode Norske prestasjoner å glede seg over. I sporgruppen kom Monica med Mayra på en hederlig 4.plass og som lag havnet vi på en 3. plass. I runderingsgruppen var det Norsk storesmell, her fikk vi gull og Nordisk Mester med Hilde Hov og Tindra, samt at vi fylte pallen med hhv. 2. Plass til Toril med Tin Tin, og 3. Plass til Henning med Ace. Og her et helt soleklart lag gull til laget! Og i forsvarshund klarte Peder å kapre 3.plassen individuelt og som lag. Fantastisk!

Nordisk mesterskap, brukshund, Finnland 3

Ellers var det veldig moro å dra på tur med dette laget. Jeg vil takke deltagerne for fantastisk sportsånd, godt samhold og humør. Og det samme til laglederne Per Arne Bakke og Svein Frantzen, samt dommerne Geir Larsen, Widar Bratlie og Johnny Knutsen. Takk for innsatsen!

Norge fikk følgende plasseringer på NoM:

Rundering

 • 1. Hilde Hov med Tindra.
 • 2. Toril Pedersen med NBcH TinTin.
 • 3. Henning Hysing med Ace of Spades.

Spor

 • 4. Monica Tegler med Tunevannets Mayra.
 • 7. Liv Lund med Tunevannets Mai.
 • 8. Anders Svare med Leonardas Driftige Nemi

Forsvarshund

 • 3. Peder Christiansen med BH Amabssador.

Norsk lagplassering (rundering, spor, forsvarshund)

 • 1. Norge 1.Sverige 1. Danmark
 • 2. Danmark 2. Danmark 2. Sverige
 • 3. Sverige 3. Norge 3. Norge
 • 4. Finland 4. Finland 4. Finland

For bilder og komplette resultatlister se på: www.norsk-brukshundsport.no

 

 

Våre samarbeidspartnere: