Vega vant DOGS4ALL

DOGS4ALL (D4A) på Lillestrøm denne helgen ble en av de største og mest vellykkede norske vinnerutstillingene noensinne. Over 7000 påmeldte hunder gjorde dette til et av de aller største todagers-arrangementer i regi av NKK. Og i søndagens finale gjorde norskeide hunder rent bord, med en amerikansk cocker på toppen av seierspallen.

Publisert:
 

Tekst: Anne L. Buvik

D4A ble etablert som konsept i 2009, og er nå størrelsesmessig på høyde med Sveriges største arrangement, Stockholms hundmässa. Det er en skikkelig milepæl for Norsk Kennel Klub, som har vært lillebror i Skandinavia når det gjelder store arrangementer.

Se også: DOGS4ALL-galleriet

Prognosen for årets arrangement ble sprengt med over ett tusen hunder. Kanskje man nå ser en effekt av fjorårets Europa-utstilling, for også i går var det godt med påmeldinger av utenlandske hunder, først og fremst fra de andre nordiske landene, men også fra andre land. Dommerpanelet var som vanlig internasjonalt, og Best In Show-dommeren hadde tatt turen fra helt fra Australia.

De tre største rasene var flatcoated retriever med 163 voksne påmeldt, staffordshire bullterrier med 155 og whippet med 119. Men også mange andre raser hadde i underkant av hundre påmeldte. Den store påmeldingen medførte en del dommerendringer, alltid til glede for noen og irritasjon for andre, men de fleste benyttet muligheten og stilte opp, uansett. Det sosiale samværet er jo også viktig, for mange vel så viktig som resultatet!

Vel besatte gruppefinaler

Finalene bar preg av høy standard og vel besatte gruppefinaler hvor de aller fleste møtte opp for å representere sin rase. Dommerne hadde tidvis en tøff jobb med å bestemme hvem som skulle få en billett til søndagens Best In Show-finale.

Finalene lørdag gav to svenske og tre norske seire. Gruppe 1, gjeterhunder, ble vunnet av en svensk gjest, den amerikansk importerte australian shepherd, Northbay's Rock On Summit, eid av Ómarsson, GísliÓmarsson, GísliGisli Omarsson. En veldig imponerende hund med stor utstråling. Dessverre kunne den ikke bli igjen til søndag, og gruppe 1 var derfor ikke representert i BIS-finalen. 

I gruppe 3, terriere, kom dagens første norske seier. En kjekk, liten norwich terrier, Lotcheck I Love You Yeah Yeah Yeah, eid og oppdrettet av Lene Weum, vant gruppa under den norske terrierspesialisten Helge Kvivesen. I fjor sto Kvivesen for øvrig selv på podiet med sin kerry blue terrier som vinner av «Bamsestatuetten».

Gruppe 7, stående fuglehunder, gikk til den vakre pointeren Kanix Irene, eid av Christine Sonberg fra Hønefoss. Hunden er født i Storbritannia, men har norske Knut Sigurd Wilberg som medoppdretter. Det var for øvrig hyggelig å se en nesten fulltallig gruppe 7 i en finale, detter er jo normalt en gruppe hvor interessen for deltakelse på utstilling ikke er den største.

Gruppe 9, selskapshunder, fikk en svensk vinner i shih tzu Art Made Hollywood Frame Of Mind, eid av svenske Linda Lindkvist. En meget velgående hund som viste seg stolt og selvsikkert gjennom hele helgen.

Lørdagens siste vinner, som toppet gruppe 10 mynder, var kjent for de fleste. Det var årets «Bamsevinner», greyhound «Jet’s Man in the Moon», som har plukket topp-plasseringer gjennom hele sesongen og var klar som årets mestvinnende allerede i september. Han er eid av Stephanka Horakova og oppdrettet og vist av Espen Engh.

Vega vant DOGS4ALL!

Årets Bamsevinner: Jet's Man in the Moon

Beste veteran lørdag var tibetansk spaniel Sagaland’s Å-chevy eid av Sonja Dramstad, og samme kennel, nemlig Sagaland, sikret seg prisen for Beste oppdretter. Beste avlsklasse ble en gruppe mopser etter Tangetoppen’s A Rising Phoenix, eid av Elisabeth Juverud.

Søndagens finaler

Søndag bød på finaler for gruppene 2, 4/6, 5 og 8. I gruppe 2, schnauzer- pinscher- molosserraser gikk seieren til en norskeid, men ungarsk oppdrettet newfoundlandshund, Skipper’s All Right, som eies av Ole Andreas Nygård.

Gruppe 4/6 inneholder både dachs, som er en egen gruppe i FCI-systemet, og drivende hunder. Det lengste strå trakk en stihårets dachs fra kennel Larhjelm, Hurlumhei av Larhjelm, eid og oppdretter av Lars Hjelmtvedt. Han har vist en rekke ulike hunder til gode plasseringer de senere årene, og var «Årets oppdretter» for to år siden.

Gruppe 5, spisshunder, ble vunnet av en av Norges mestvinnende hunder i år, pomeranian Tiny Jewels Neverending Fame, eid og oppdrettet av Dag Løken. Hunden er nummer tre på årets «Bamseliste» og viste tydelig hvorfor med sin utstråling og effektive bevegelser.

Dagens siste gruppe var populære gruppe 8, støtende og apporterende fuglehunder, alltid en vel besatt gruppe med mange påmeldte hunder. I knivskarp konkurranse valgte til slutt dommer Siv Sandø amerikansk cocker spaniel Statesman Miss Devine, eid av Vibeke Paulsen og oppdrettet av Vibeke Paulsen og Karl Eddie Berge. Dette er nummer to på årets «Bamseliste», og dermed var alle de tre mestvinnende hundene i Norge i 2016 representerte i BIS-finalen.

Dagens beste veteran ble newfoundland Bear’s Cove Concorde, eid av Unni Raadlund og beste oppdretterklasse ble dalmatinerne fra svenske kennel Botnicus. Beste avlsgruppe ble flatcoated retriever etter den kjente svenske storvinneren Castlerock Simply Magic, som for øvrig selv ble BIG-4. Det ble også kåret BIS-valp og denne gikk til en norskeid siberian husly, Chai Thea av Nixenspitze, eid av Hege Beate Ask Krogh. Kun valper over seks måneder kan delta på NKKs utstillinger, og alle finalistene klarte seg fint i den store ringen, til tross for lyskastere, publikum og speaker. Gruppefinalene for valper foregår i roligere omgivelser i e av messehallene, og bare finalen er i den store ringen.

Sju norske representert

Kåringen av beste norske hunderase ble også et høydepunkt. For én gangs skyld var alle sju rasene representert, det klarte man ikke å få til på Europautstillingen i fjor, men nå var de her, og utgjorde et flott syn. Best ble den velkjente buhunden Kimura’s Peer Gynt, som med det også ble vinner av årskonkurransen for andre år på rad.

Best In Show!

Etter nesten tre timer med finaler og kåringer var det endelig tid for Best in Show. Dommer var australske Stephanie Rickard, i sitt hjemland først og fremst kjent for sine Wongan engelske springer spaniels, men hun har også eid og oppdrettet amerikansk cocker, toy puddel og cavalier king charles spaniel. Det var første gang hun dømte i Norge, og hun var svært imponert over de åtte finalistene.

Som vanlig er på slike store utstillinger, forlater alle finalistene ringen etter at dommeren har gått igjennom dem, og så blir de fire plasserte ropt inn igjen. Nummer 4 ble pomeranian, tre ble newfoundlandshunden, og så antok de fleste at det sto mellom årets to mestvinnende hunder i Norge, greyhounden og den amerikanske cockeren. Og det viste seg å være riktig. Men amerikaneren tok siste stikk denne dagen; ikke uventet etter hennes glitrende opptreden i BIS-finalen. En logende hale som aldri hvilte, flytende, frie bevegelser og ikke et eneste feilsteg, og en utstråling og glede man ikke kunne unngå å bli betatt over.

Vega vant DOGS4ALL!

Tenk om alle ukyndige kritikere av hundeutstillinger kunne tatt seg tid til å se en finale av dette kaliberet og forstå at det er dette man ettestreber, sunne, lykkelige og velfungerende hunder som elsker å vise seg fram og være eieren til lags!

Vant med ny generasjon

Vibeke Paulsen og Karl Eddie Berge er vel vant med suksess. Det er andre gang de går til topps på Norsk Vinnerutstilling, forrige gang var med moren til dagens vinner, Statesman Deep Devine, på Hamar i 2008, så her snakker man virkelig om kontinuitet i avlen! De har også vært langt oppe på Bamselistene i årenes løp med flere ulike hunder.

- Det var en helt utrolig opplevelse, og det kommer nok til å ta noen dager før den synker inn. Jeg er imponert over «Vega», hun gir jernet absolutt hele tiden og elsker å vise seg frem. Nå ble det veldig tett mellom rundene i den store ringen, først gruppe 8, så skulle vi inn for å motta premien som nummer to på mestvinnende-listen, og så BIS-finale. Jeg ventet bare på at hun skulle bli sliten, men det skjedde aldri, konstaterte Vibeke Paulsen.

«Vega», som hun heter til daglig, er seks år gammel, og har vært i rampelyset før. I 2014 var hun nummer tre på Bamelisten, i år tok hun ett steg opp, for øvrig den beste prestasjonen av en spaniel siden 1982.

- Det var også spesielt hyggelig å bli Best In Show under denne dommeren, som selv har eid og oppdrettet topp spaniels, tilføyde Vibeke.

Det ble for øvrig ingen tid til å feire for vinneren – hun satte seg rett i bilen og kjørte hjem til Støren, og tilbragte de tidlige morgentimer mandag med å ta imot et nytt kull valper på kennel Statesman! Neste år går Dog4All 18. og 19. november - kryss av i kalenderen allerede nå.

 

Våre samarbeidspartnere: