Vant norges dyrehelter

Rhodesian ridgeback-hundene Akeelah og Kipawa er Norges dyrehelter 2018. De to er blodgivere, og stiller opp når alvorlig syke og skadede hunder trenger blod.

Publisert:
 

Det er Agria Dyreforsikring som kårer Norges Dyrehelter. Det blir kåret 10 ukesvinnere, og én av disse velges også ut som hovedvinner.

I går ble hovedvinneren hedret. De to hundene og eier Linn Jane Kristiansen ble overasket på Fredrikstad dyrehospital. Venner, kollegaer og media, samt representanter for Agria Dyreforsikring og Norsk Kennel Klub var på plass for å hedre vinnerne og deres innsats som blodgivere.

Viktig sak

– Norsk Kennel Klub har samarbeidet med Agria Dyreforsikring siden oppstarten av Norges Dyrehelter, og siden den gang har det blitt kåret mange flotte dyrehelter. I dag blir jeg likevel litt ekstra stolt på vegne av det flotte NKK-felleskapet, når to rasehunder fra seriøse og trygge oppdrettere vinner årets pris for en så viktig sak, sier administrerende direktør i Norsk Kennel Klub, Trine Hage.

Akeelah og Kipawa vant for sin innsats som blodgivere. Blodet de to hundene har gitt, har bidratt til å redde mange hunder. Muligheten til å gi blod er noe flere hundeeiere burde vite om, det er også en av grunnene til at årets pris gikk til nettopp disse hundene.

– Dette er typiske hverdagshelter. Ikke mange vet at hunder og katter kan gi blod, jeg synes derfor dette er en sak det er viktig å sette fokus på, sier administrerende direktør i Agria Dyreforsikring, Christian Geelmuyden.

Rutinerte donorer

Rhodesian Ridgeback-halvsøstrene Akeelah og Kipawa er blant de aller mest rutinerte bloddonorhundene ved Fredrikstad dyrehospital. I halvannet år har de stilt opp hver tredje måned for å gi blod når en hund trenger akutt hjelp. Det hele begynte med at de kom over en akuttsituasjon hvor klinikken hadde få donorer å kontakte.

– Jeg jobber jo her, og når jeg skjønte at vi hadde problemer med å få tak i blodgivere, hentet jeg mine egne hunder. Siden den gang har vi bare fortsatt. Jeg har noen fantastiske hunder som fungerer utrolig bra som donorer, de er rolige og trenger derfor ikke bedøves når de skal gi blod. Blodet må tappes fra halspulsåren, men begge to tar det hele med knusende ro, forteller Linn Jane Kristiansen, som også jobber som klinikkassistent og rehabiliteringsterapeut på klinikken.

Vant Norges Dyrehelter 2018
Pelsen må bort når blodet skal tappes. Slik ser det typisk ut etter en blodgivningsrunde. Foto: NKK

Bli klar over muligheten

Fredrikstad Dyrehospital har foreløpig ikke en blodbank, og blodet må gis ferskt. Derfor må eier og hunder være klare for å stille opp til alle døgnets tider. Derfor er det en fordel å ha flest mulig donorer på ringelisten, slik at man er sikret å få tak i en donor når det virkelig gjelder.

– Jeg synes dette er en viktig sak. Jeg håper flere hundeeiere blir klar over muligheten hunder har til å gi blod, og at de ønsker å bidra på samme måte som Linn Jane og hundene hennes, avslutter Hage.

Om Norges dyrehelter

Dyrene gir oss trygghet og omsorg i hverdagen og utgjør daglig en forskjell for mennesker og andre dyr. Agria ønsker å berømme dyrenes innsats i samfunnet ved å kåre Norges dyrehelter. I løpet av kampanjen kåres ti delvinnere, og en av disse blir hovedvinner. Kampanjen er støttet av Norsk Kennel Klub, Norges Rytterforbund og Norske Rasekatters Riksforbund.

 

Våre samarbeidspartnere: