Ta bedre bilder av din bestevenn!

Haldenstøver Norsk Kennel Klub
Haldenstøver.

Alle vil ha fine bilder av sine nærmeste, også hundene sine. Men ikke alle vet helt hvordan man skal utnytte kameraet best mulig for å få tatt fine bilder. Det er ikke store grepene som skal til - ofte holder det å tenke over bakgrunn, vinkel og utsnitt.

Publisert:
 

Tekst og foto: Cilje H.A. Moe

Hundene våre er populære fotomotiver, men de er ikke alltid de enkleste motivene å jobbe med. De vil ikke titte i kamera, de løper for fort, ørene er til alle kanter, også snur de heller rumpa til kamera etter at du for hundrede gang har prøvd å få oppmerksomheten!

Mitt aller beste tips, uansett om du er nybegynner på foto eller avansert, er å gjøre hunden vant til at kameraet er der! La de snuse litt på det, bli kjent med det og ikke føle at du truer dem med den store svarte firkanten som hele tiden rettes mot dem. Da legger man ting litt til rette for at hunden lettere skal se bra ut på bildene.

Men hva gjør man så videre, når hundens oppmerksomhet er rettet mot kamera? Her er fem tips til hva du kan gjøre for at bildene skal løftes noen hakk!

Sett deg ned og ta bilde!

Når du er på hundens høyde vil man få bedre kontakt med hunden og lettere få øynene til hunden i fokus. Setter du deg ned på huk får du mer av bakgrunnen med i bildet og det er lettere å komponere et fint bilde, med forgrunn, hovedmotiv og bakgrunn.

Hvordan ta bedre bilder av din hund. Unngå fugleperspektiv.

Fugleperspektiv er som regel ikke alltid like spennende, og hunden kan lett føle at du henger over den når du skal ta bilder og vil da kanskje ikke titte i kamera.

Hvordan ta gode hundebilder. Setter du deg ned på huk er det lettere å komponere et fint bilde

Setter du deg ned på huk får du mer av bakgrunnen med i bildet og det er lettere å komponere et fint bilde, med forgrunn, hovedmotiv og bakgrunn.

Tenk over bakgrunnen på bildet!

Støy i bakgrunnen som rot, bygninger, sterke farger og så videre, er med på å gjøre at hunden gjerne forsvinner litt i bildet. Prøv å finn en bakgrunn som er rolig og ikke tar for mye oppmerksomhet. Du kan f.eks finne en stor gresslette med skog i bakgrunn, en hvit vegg eller lignende.Hvordan ta bedre bilder av hunden. Unngå støy i bakgrunnen

Unngå støyende objekter i bakgrunnen, som her med den orange campingvognen som stjeler oppmerksomheten fra hunden.

Tenk over lyset!

Å ta bilder handler jo om å fange lys. Men det er ikke alltid like enkelt å få lyset til å bli som man vil på kamera, spesielt ikke på dager med stekende sol. Det beste tipset er å unngå direkte sol så mye som mulig. Få hunden til å sitte på et sted med skygge når du tar bilder. Direkte sollys gjør at det blir mange skygger som ikke bestandig er så fine å fange med kamera. Plutselig ser man bare det ene øyet på hunden fordi nesa skygger for det andre. Står man i skyggen har man fortsatt godt med lys til å få tatt et fint bilde, men man unngår de harde skyggene.

Hvordan ta gode hundebilder. Tidlig morgen og ettermiddagkveld når sola ikke står høyt er perfekt tidspunkt å ta bilder på.

Tidlig morgen, og på kvelden når sola står lavt på himmelen er perfekte tidspunkt å ta bilder på. Da er ikke lyset så hardt, og man får et fint mykt lys som ikke gir harde skygger.

Actionbilder!

Alle synes det er kult med bilder av hundene som løper, leker og tuller. Men det å få hunden til å være i fokus, og ikke minst få bildet skarpt er ikke like lett. Her er den viktigste regelen å ha kortest mulig lukkertid! Lukkertiden er den tiden kameraet bruker på å fange bildet.

Podengo portuguese pequeno. Hvordan ta gode hundebilder. Jo kortere lukkertid, jo større sjanse er det for å fange bevegelser uten uskaphet i bildet

Jo kortere lukkertid, jo større sjanse har du for å fange bevegelser uten noe uskarphet. Kort lukkertid vil ikke slippe inn mye lys, så her er det viktig å følge opp med ISO og blender. Er du usikker på hvordan du stiller inn kamerat med lukkertid, ISO og blender, så les brukerveiledningen som fulgte med kamera.

Ta mange bilder!

Dette er kanskje mitt viktigste tips. Ta bilder hele tiden, øv og øv. Jo mer du prøver, jo mer lærer du kameraet ditt å kjenne og du finner fort ut hva som virker og ikke.

Nyttige tips

  • Ha med deg en hjelper som kan vifte med en leke eller godbit for å få hundens oppmerksomhet rettet mot kamera.
  • Velg plassering utfra lys og bakgrunn!
  • Ta bilder i korte økter så hunden ikke blir sliten og lei.
  • Prøv å ta bilde i situasjoner der hunden er i sitt miljø og avslappet.

Whippet. Hvordan ta gode hundebilder.

Helt til sist, aldri vær redd for å prøve nye ting! I fotoverden er ingenting rett eller galt, det handler om øyet som ser!

 

 

Våre samarbeidspartnere: